Kurum kültürünün oluşumunda kurumsal iletişimin rolü: Özelleştirme öncesi ve sonrasında PETKİM örneği
Role of corporate communications in the formation of organization culture: PETKİM before and after privatization
- Tez No: 440605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. GÖZDE YİRMİBEŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Petkim, Kurum, İletişim, Kurumsal İletişim, Kültür, Kurum Kültürü, Özelleştirme, Petkim, Organization, Communication, Corporate Communication, Culture, Organization Culture, Privatization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Kurumların işleyiş tarzını gösteren düzenleme ve faaliyetler kurum kültürünün ve kurumsal iletişimin konusunu oluşturmaktadır. Her iki unsur kurum ile çalışanları, diğer kurumlar ve toplum arasında köprü görevi yapmakta; kurumun kendini ifade ve işleyiş tarzına ilişkin mesajları taşımaktadır. Kurumsal iletişim, bir kurumda amaçların nasıl gerçekleştirileceğini, kurum kültürü de bu amaçların nasıl kalıcı hale getirileceğini göstermektedir. Kurum kültürü, bu bağlamda kurumsal iletişimin çıktısı niteliğindedir. 1985 yılından itibaren İzmir İli Aliağa İlçesinde faaliyet gösteren Petkim, 2008 yılında özelleştirilmiştir. Petkim'in özelleştirme öncesi ve sonrası kurumsal iletişim faaliyetlerinin kurum kültürünün oluşumuna etkileri bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada, görünen kültür unsurlarından görünmeyen unsurlara doğru sıralanan üç düzeyli kurum kültürü modeli esas alınarak bir kuramsal çerçeve oluşturulmuş ve Petkim'in kurum kültürü göstergeleri bu çerçevede incelenmiştir. Petkim'in özelleştirme öncesi ve sonrası dönemine ait nicel bilgileri, iletişim faaliyetleri ve kurum kültürü göstergeleri yazılı kaynakların incelenmesi, gözlem ve derinlemesine mülakat yöntemleri kullanılarak araştırılmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda Petkim'in kurumsal iletişim faaliyetlerinin kurumun kültürünü etkilediği; özelleştirme öncesi kurum kültürüne yeterince olumlu katkı yapmayan kurumsal iletişim faaliyetlerinin özelleştirme sonrası daha etkili ve yoğun yürütüldüğü ve bu durumun kurum kültürüne olumlu etkiler yaptığı anlaşılmıştır. Özelleştirme öncesinde bürokratik ve işbirliğine kapalı bir kurum kültürünün hakim olduğu; özelleştirme sonrası ise yenilikçi ve işbirliğine dayalı bir kurum kültürüne geçiş süreci yaşandığı görülmüştür. Sonuç bölümünde de, araştırmada ulaşılan tespit ve değerlendirmeler doğrultusunda, incelenen kurumun ve genel olarak bütün kurumların kurumsal iletişim faaliyetlerinin daha sağlıklı yürütülmesi ve kurum kültürünün de olumlu yönde oluşturulması ve geliştirilmesi için idari ve davranışsal tedbir önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Regulations and activities demonstrating the functioning of corporations constitute the subject of organization culture and corporate communications. Both factors function as a bridge between the corporation and its staff, other corporations and public; include messages about the self-description and functioning style of the corporation. Corporate communications show how to realize goals in a corporation and organization culture illustrates how to make such goals permanent. In this respect, organization culture is the output of corporate communications. Petkim, functioning since 1985 in Izmir Aliağa was privatized in 2008. This study investigates impact of corporate communications activities of Petkim on the creation of organization culture before and after the privatization. Theoretical framework of the study is constructed by considering three rank organization culture model including visible cultural items and invisible ones and the organization culture indicators of Petkim are analyzed within this perspective. Qualitative information about Petkim before and after privatization, its communication activities and evaluation of written materials are investigated by using the written materials, by observation and by indebt interviews. As a result, it is concluded that the corporate communications activities of Petkim affect organization culture, organization culture activities not influencing organization culture before privatization are conducted more effectively and intensively after privatization, and this influences organization culture positively. It is observed that the organization culture was away from cooperation and it was bureaucratic, but an organization culture based on innovation and cooperation was dominant during the transition period. Conclusion section of the study includes administrative and behavioral suggestions in order to build and develop an effective organization culture and to perform corporate communications activities more effectively in all the organizations in general by considering the findings and evaluations of this study.