Profesyonel turist rehberlerinin duygusal zeka düzeyi ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin günlük turlarda karşılaştıkları yönetsel sorunlar bazında incelenmesi
Analysing the relationship between professional tour guides emotional intelligence level and problem solving skills on the basis of problems encountered during daily tours
- Tez No: 440629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TARCAN İÇİGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Problem Çözme, Profesyonel Turist Rehberliği, Turizm, Yönetsel Sorunlar, Emotional Intelligence, Problem Solving, Professional Tour Guiding, Tourism, Managerial Problems
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı profesyonel turist rehberlerinin duygusal zekâ seviyelerinin ve problem çözme becerilerinin, günlük turlarda karşılaştıkları yönetsel sorunlarla karşılaşma sıklıkları üzerinde etkisinin belirlenmesinin yanı sıra duygusal zekâ ve problem çözme becerilerinin çeşitli demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ilgili alan yazın taraması yapılarak konu ile ilgili yapılmış çalışmalardan yararlanılmış ve birincil veri elde etmek amacıyla Türkiye'de çalışan profesyonel turist rehberlerine anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde aktif olarak rehberlik hizmeti veren 300 profesyonel turist rehberi oluşturmaktadır. Çalışmada, olasılık prensiplerine uymayan örnekleme tekniklerinden“kartopu örnekleme”tekniği uygulanmıştır. Elde edilen veriler sosyal bilimler için geliştirilmiş paket program yardımıyla analiz edilmiş; frekans, yüzdeler, aritmetik ortalamalar hesaplanmıştır. Araştırmanın değişkenlerine ait çıkarımsal istatistik için t testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgular ışığında, duygusal zekâ seviyeleri arttıkça yönetsel sorunlarla karşılaşma sıklığının azaldığı ve yaş arttıkça duygusal zekâ puanlarının ve problem çözme becerisinin de arttığı yönünde sonuçlarına ulaşılmıştır. Duygusal zekâ alt boyutlarından sadece iyi oluş boyutunda ve problem çözme becerisi alt boyutlarından sadece yaklaşma kaçınma alt boyutunda medeni duruma göre farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the emotional intelligence and problem solving skills' effect on professional tourist guides' managerial problem encountering frequencies during daily trips, besides determining whether the emotional intelligence and problem solving skills vary across demographical factors. Within this scope, the related body of literature is reviewed, the previous studies are utilised and in order to obtain primary data for this study a survey is conducted on professional tour guides working in Turkey. 300 tourist guides serving actively in various regions of Turkey constitute the research sample. Nonprobability sampling method“snowball sampling”is applied in the study. The obtained data is analysed through the statistical program developed for social sciences; frequencies, percentages and arithmetic means are calculated. To have inferential statistics regarding the variables of the research; t-test, analysis of variance, correlation and regression analaysis are applied. In the light of statictical analysis findings, it is conluded that; as the emotional intelligence level increases, the frequency of encountering managerial problems decrease and both the emotional intelligence scores and problem solving skills increase as the age increases. Only the emotional intelligence subscale“well-being”and problem solving subscale“approach-avoidance”are found to differ by marital status.