Profesyonel turist rehberlerinin sosyal ve duygusal zekalarının iletişim iklimi ve iş doyumuna etkisi
The effect of social and emotional intelligence of professional tourist guides on communication climate and job satisfaction
  1. Tez No: 897814
  2. Yazar: NAZMİ EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turist Rehberliği, Sosyal Zeka, Duygusal Zeka, İletişim İklimi, İş Doyumu, Tourist Guiding. Social Intelligence, Emotional Intelligence, Communication Climate, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Turizm, hizmet ürünlerinin sunulduğu ve tüketildiği, insani ilişkilerin ön plana çıktığı bir sektördür. Bu sektörün belki de ilk andan son ana kadar en yoğun iletişim paydaşları turist rehberleridir. Bu nedenle turist rehberlerinden misafir ilişkilerinde son derece yetenekli olmaları beklenir. Bu varsayımla birlikte çalışmada rehberlerin mesleki anlamda sahip oldukları iletişim becerilerini değerlendiren iki zeka türü ele alınır. Sosyal ve duygusal zeka olarak karşılaşılan bu iki zeka türünün ilişkisi profesyonel turist rehberliği mesleğinde ele alınırken çalışmada sosyal ve duygusal zekanın iletişim iklimi ve iş doyumuna ile ilişkisi olup olmadığı incelenir. Bununla birlikte sosyal ve duygusal zekanın iletişim iklimi ve iş doyumuna etkisi ele alınmıştır. Çalışmanın amacı rehberlik mesleğinde sosyal ve duygusal zekanın iletişim iklimi ve iş doyumuna etkisini anlamak ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu doğrultuda sosyal zeka, duygusal zeka, iletişim iklimi ve iş doyumu için oluşturulan anket sorulan tabakalı örneklem ile Türkiye Turist Rehberleri Birliğine bağlı 13 oda rehberine yüz yüze, telefonla ve online olarak uygulanmıştır. Toplam 392 rehber tarafından cevaplandırılan anketteki ifadeler daha sonra araştırma amacına uygun bir şekilde analiz edilmiştir. Korelasyon analizi sonrasında sosyal zeka ve duygusal zeka, iletişim iklimi/iş doyumu, duygusal zeka/iletişim iklimi ve iş doyumu arasında pozitif ve anlamlı düzeyde ilişkiler olduğu bulunmuştur. Çoklu doğrusal regresyon analiziyle sosyal zeka ve duygusal zekanın iletişim iklimi ve iş doyumuna etkileri tespit edilmiş ve araştırma içeriğinde bu analizler detaylı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism is a sector where service products are offered and consumed, and human relations come to the fore. Perhaps the most intense communication stakeholders of this sector from the first to the last moment are tourist guides. For this reason, tourist guides are expected to be extremely skilled in guest relations. With this assumption, the study deals with two types of intelligence that evaluate the communication skills of the guides in the professional sense. While the relationship between these two types of intelligence, which are encountered as social and emotional intelligence, is discussed in the professional tourist guide profession, the study examines whether social and emotional intelligence is related to communication climate and job satisfaction. In addition, the effect of social and emotional intelligence on communication climate and job satisfaction is discussed. The aim of the study is to understand the effect of social and emotional intelligence on communication climate and job satisfaction in the guidance profession and to examine the relationships between these variables. In this direction, the survey questions created for social intelligence, emotional intelligence, communication climate and job satisfaction were applied face-to-face, telephone and online to 13 chambers affiliated to the Turkish Tourist Guides Association with a stratified sample. The statements in the questionnaire, which were answered by a total of 392 guides, were then analyzed in accordance with the research purpose. After the correlation analysis, it was found that there were positive and significant relationships between social intelligence and emotional intelligence, communication climate/job satisfaction, emotional intelligence/communication climate and job satisfaction. With multiple linear regression analysis, the effects of social intelligence and emotional intelligence on communication climate and job satisfaction were determined and these analyzes were discussed in detail in the research content.