Oyun kavramı etrafında postmodernizm ve roman
The postmodernism and novel around the game concept
  1. Tez No: 440743
  2. Yazar: BÜLENT SAYAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FETİH YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Roman, Oyun, Kurmaca, Gerçeklik, Postmodernism, Novel, Game, Fiction, Reality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Roman, bütün edebiyat ürünleri gibi kendisini dönüşen toplumsal yapı ve düşünce sistemine göre konumlandırır. Yirminci yüzyıldan günümüze sanat ve toplum bilimlerinde değişim ve yeniliğin kilit kavramı olan postmodernizm, roman türünü bütünüyle yeniden tanımlandırır ve şekillendirir. Postmodern estetiğin dünyayı anlama ve yorumlama biçimi romanın kurgu anlayışına hakim olur. Postmodern anlayışın temelleri; romanın gerçeklikle kurduğu ilişki, söylemin ontolojik zemini, romanın fiktif karakterinin belirginleşmesi; anlatıcı, roman kişileri, zaman gibi unsurların romandaki konumunun yeniden tanımlanması gibi yeniliklere neden olur. Bu nedenle roman türünün bu yeni yapısını ve roman vasıtasıyla insanın zihni dönüşümünü tam manasıyla kavrayabilmek için postmodernizmi etraflıca tahlil etmek gerekir. Postmodernizmi anlamlandırmada oyun kavramı işlevsel bir rol oynar. Oyunun kurmaca oluşu, varlık sorunu, gerçeklikle ilişkisi, döngüselliği gibi karakteristik özellikleri oyun kavramının postmodernizmle müşterekliklerini ortaya koyar. Bu çalışmada, postmodernizmin felsefi ve retorik prensipleri oyun kavramıyla ele alınmıştır. Çalışmanın temel yaklaşımları ve amaçları; çok yönlü ve disiplinlerarası bir tartışmayı içeren postmodernizmi kavramak, postmodern estetiğin kaynak ve esaslarını ortaya koymak, postmodernizmin roman türündeki yansımalarını belirlemek, oyunlaşan romanın yapı ve içerik unsurlarındaki dönüşümü saptamaktır.
Özet (Çeviri)
Novel, like all literature works, positions itself according to changing social structure and idea system. Postmodernism which is a key concept of alteration and innovation in art and social sciences from twenteeth century to nowadays shapes and re-ıdentify completely to the novel genre. Postmodern aesthetic's world comprehension dominates novel's form. The fundamentals of postmodern understanding give rise to a lot of newness like; the relationship between novel and reality, speech's ontology, novel's fiction feature and novel's basic elements as narrator, novel's characters, time. Thus, for understanding novel's new perspective and human being's ideological changing it is essential to analyze with all details postmodernism. The game concept is so functional to mean postmodernism. The game has a lot of facts which share with mutually postmodernism like fiction existence, ontology problem, reality connection and circularity. In thıs study, postmodernism has handled with game conception. The fundamental aims and perceptions of this study can be sorted in four matters; grasping postmodernism which has a interdisciplinary and multidinemsional argument, putting forth postmodern aesthetic's sources and principles, defining postmodernism's affects on novel genre, specifing structure and content of novel that is transforming a game.