Din ve kadın değerleri bağlamında Kahramanmaraş'taki aktif kadın derneklerinin sosyolojik analizi
Sociological analysis of active woman associations in Kahramanmaraş within the context of religion and woman values
- Tez No: 440742
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Women, Religion, Non-Profit Organizations, Patriarchal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kadın ve din konusu son yıllarda üzerinde çokça araştırma yapılan önemli sosyolojik kavramlardır. Karşılıklı olarak etkileşim içinde olan bu kavramlar din sosyolojisinde farklı yönleri ile ele alınmış, toplum ve kadın açısından problem arz eden konulara bilimsel çözümler ve değerlendirmeler yapılmıştır. Sekülerleşme ile dinin toplum üzerindeki etkisinin azalacağı tezi yanlışlanmış ve dinin insan hayatındaki etkisi artmıştır. Özellikle kadının aile ve toplum hayatındaki statü, rol ve konumunu belirleyen dini yorumlar modernizmle birlikte kadınlar tarafından eleştirilmeye başlanmıştır. Gelenekten gelen ataerkil ideolojinin yaptırımlarına karşılık“feminist hareket”ortaya çıkmıştır. Modernizmin etkisiyle ve kişisel hak ve özgürlüklerin önem kazanmasıyla, mahrem alana kapatılan kadın öznelik arayışına çıkmış kolektif bilinçle hareket etmenin verdiği gücün farkına varmıştır. Muhafazakâr Müslüman kadın modernizmi kendi geleneksel dini yaşam perspektifinden yeniden yorumlamış ve“türbanıyla”kamusal alanda görünür hale gelmiştir. Kamusal alanda varlığını ilan eden muhafazakâr kadının destekçisi konumundaki kurumlar ise sosyal sektör organizasyonlarıdır. Birlikte hareket etmenin verdiği güçle anlam dünyasını, dünya görüşünü geliştiren kadın artık toplumun tüm kurumlarında mevcuttur. Toplumun yarısını temsil edene kadın, tüketici konumdan üretken konuma geçmiş, sivil toplum kuruluşlarının sağladığı özgürlük ile mevcut sorunlarına çözüm aramaya başlamıştır. Anahtar Kavramlar: Kadın, Din, Sivil Toplum Kuruluşu, Ataerkil
Özet (Çeviri)
Women and religion are essential concepts which are being investigated in the recent years. These interrelated concepts are handled within different dimensions in religion sociology, and scientific solutions are asserted and evaluations are being done on topics related to society and women. With secularism, the misconception of the effect of religion will be minor is regretted and the effect of religion on human life became more dominant. Especially with the criticism on the religious perspectives defining the role, status and position of women in family and society, and as a consequence of modernism, women started to make criticism. Opposing the patriarchal ideology of the heritage, the feminist movement occurred. Due to the effects of modernism and also the prominence of freedom, the women sentenced to private started to seek for subjectivity and became aware of the power of unity with collective movements. The conservative Muslim women recomposed modernism with a traditional religious life perspective and became visible in public areas with turban. The supporters of these publicly visible women are social sector organizations. Because of the power of collective movement, women developed their point of views and perceptions and became available in all public institutions. Representing half of the society, women became productive rather than receptive and by the help of the freedom provided by non-profit organizations, they started to seek for solutions to their problems.