Baca tozundan Çinko elde edilebilmesinin uygulanabilirliği (Kayseri Çinkom A.Ş. örneği)
Feasibility of Zinc recovery from electric arc furnace dust (Çinkom A.Ş. Kayseri example)
  1. Tez No: 440807
  2. Yazar: MURAT SARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Baca Tozu, Atık, Çinko, Flue dust, waste, Zinc
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Demir çelik sektöründe metallerin işlenmesi sonucunda oluşan atık hurda metallerin geri kazanılabilmesi için ergitme fırını olarak kullanılabilen elektrikli ark ocakları ve buna benzer ocaklar kullanılmaktadır. Bu işlem ile ortaya çıkan atık baca tozları çevresel açıdan uygun olarak yönetilememektedir. Atık baca gazı tozlarının düzensiz bir şekilde depolanması, dolgu malzemesi olarak kullanılması sebebiyle çevre ve insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle baca gazı tozlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hurdaların ergitilmesi sonucu oluşmuş olan baca tozlarının yapısında değerli metal bileşenler bulunmaktadır. Bu baca tozunun içinde bulunan değerli metal bileşenlerden biri de çinkooksittir. Bu yapmış olduğumuz çalışmada baca tozlarının geri kazanımında çinko elde edilmesinin uygulanabilirliği incelenerek yorumlanmıştır. Türkiye'de bu işlemi yapan bir işletmede de uygulaması incelenerek çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Electric arc furnaces and similar furnace are used as a melting furnace that can be used to recover the waste resulting from the processing of metal scrap metal in the iron and steel industry. Waste of this process is called us flue dust which can't be manged environmentally. Due to the irregular storase of dust and using it as filling material lead to negative impact and the environment and human health. Therefore, are shouldbe caretll to manse the use of dust . This is the structure of the melting of scrap resulting from the flue dust that has precious metal components. This is one of the precious metal component contained in the flue dust is zinc oxide. This recovery in the flue dust in the work we have done has been reviewed by examining the feasibility of obtaining zinc. Turkey has been added to the study by examining a company engaged in the implementation of this process.