II. Dünya Savaşı'nda Almanya'daki Rusya mahkumu Türklerin faaliyetleri
Turks' who Russian prisoners activities in Germany at the World War II
  1. Tez No: 440881
  2. Yazar: DEMİRHAN ÖZÜDOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHATTİN ŞİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gamalı Haç, Kızıl Ordu, Der Untermensch, Swatiska, Red Army, Der Untermensch
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İkinci Dünya Savaşı, herkesin de bildiği gibi tarihin en önemli ve en büyük savaşı olmuştur. Bu büyük savaşın, beraberinde kan, gözyaşı, büyük acılar getirdiği de açık bir şekilde ortadadır. Dünya her ne kadar 1914 - 1918 arasında büyük bir zulüm yaşamıştır fakat yaklaşık 20 yıl sonra, ikinci bir savaşın patlak verip ilk dünya savaşından daha büyük felaketler getireceği o günkü dünya liderleri tarafından görülememiştir. Dünya'nın tarihinde gelmiş geçmiş en büyük savaş olarak karşımıza çıkan İkinci Dünya Savaşı, sadece ölen insan sayısıyla değil, kullanılan silahlar, tanklar, uçaklar ve atom bombalarıyla da tarihin seyrini değiştirmiş bir olaydır. II. Dünya Savaşının genel durumuna baktığımızda tüm dünya kamuoyunun dikkatini çeken olay,“ Yahudi Soykırımı”dır. Hatta II. Dünya Savaşı denildiğinde çoğu kişinin de aklına Adolf Hitler'in Yahudilere karşı uyguladığı zulümler, gaz odaları, toplama kampları ve buna benzer şeyler gelir. Bunların akla gelmesi de oldukça normaldir; çünkü bu konu üzerine çok sayıda belgesel, film, kitap gibi birçok materyal mevcuttur. Gözlerden uzak kalan ve bu çalışmanın da konusu olan mevzu ise, İkinci Dünya Savaşı'nın Sovyetlerdeki Türklere de büyük sıkıntılar getirmiş olmasıdır. Bu çalışmanın amacı İkinci Dünya Savaşı yıllarında Rusya Türklerine yapılan zulmü ortaya koymaya çalışıp, onların Almanya faaliyetleri hakkında da bilgiler vererek, konu hakkındaki çalışmalardan bir derleme meydana getirmektir.
Özet (Çeviri)
Everybody knows that World War II is the most important and the biggest war of history. The big war obviously appeared blood, tears, sadness. Although the world between 1914 and 1918 lived big opression but just about approximately 20 years later second times the world war outbreaking and bringing more disasters than the First World War didn't unforseeable by the world leaders. According to authorities, accepting the biggest war that not only number of death people but also using guns, tanks, planes and atom bombs changed direction of the wold history. When we look at generel situation of World War II“ Jewish Genoside”event was taken attention by all of the world public opinion. Even when we say World War II most of the people remember Adolf Hitler's tyranning to Jewish people, gas chambers, concentration camps and similiar things. This is normal that people remember these, because about that subject there are lots of documentaries, movies, materials. At this researchment subject, mention suffering at Turkish people in USSR when World War II. The Turks of Crimea, Ahıska, Azerbaidjan, İdil – Ural, North Caucasia and in other regions were deported. The purpose of this study try to brings up Russian Turks were tyranned during the World War II and informs about activities of these Turks in Germany, collect studies about that subject.