Tersane zindanı
Shipyard dungeon
  1. Tez No: 440892
  2. Yazar: ESRA MUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE GÜNEŞ YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tersane Zindanı, Köle, Pranga, Azat, Din Değiştirme, Shipyard Dungeon, slave, shackles, emancipation, religious conversions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tersane Zindanı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde kurulmuştur. Söz konusu zindan, Tersane- i Âmire' de bulunan binalar arasında yer almaktaydı. Evliya Çelebi bu zindanı Seyahatnamesinde San Pavla (Pavlo) şeklinde zikretmiştir. Bunun dışında kaynaklarda Galata Zindanı, Kasımpaşa Zindanı şeklinde de adı geçmektedir. İstanbul'daki önemli zindanlar arasında yer alan Tersane Zindanı'nda savaş esirleri ve çeşitli suçlardan hüküm giymiş tutuklular kalmaktaydı. Aynı zamanda bir hapishane olan zindan konusunda bilimsel çalışmalar yapılmış olmasına rağmen Tersane Zindanı'nı ele alan çalışma bulunmamaktadır. İstanbul'da Yedikule, Baba Cafer zindanları gibi zindanlar arasında en az bilineni Tersane Zindanı'dır. Bu minval üzere konuyu değerlendirdiğimizde Tersane Zindanı ve zindanın en önemli sakinlerini oluşturan köleler üzerinde çalışma yapılmıştır. Zindan içinde kölelerin milliyetleri, din değiştirmeleri, zindandaki durumları, mücrimler ile birlikte prangaya vurulmaları ve nihayetinde azat olabilmeleri konularından bahsedilmiştir. Tersane Zindanı hakkında yapılan bu çalışmada ilk ve temel kaynağımız Başbakanlık Osmanlı Arşivinden aldığımız belgelerdir. Bunların yanı sıra Türk ve dünya seyyahlarının yazmış olduğu hatırat ve seyahatnameler bu çalışmanın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu iki kaynak değerlendirilerek, kölelerin ve suçluların zindan yaşamı hakkında bilgiler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Shipyard Dungeon was established in thereign of Suleiman the Law-Giver. Thedungeon was one of thebuildings of Imperial Shipyard. It was mentioned as San Pavla(Pavlo) by Evliya Çelebi in his travelbook. Also, the Dungeon was mentioned as Galata and Kasımpaşa Dungeon in differend sources.Shipyard Dungeon was among the significant dungeons of Istanbul that prisoners of warand prisoners of convicted of various crimes were kept there. Plenty of scientific studies have been conducted on dungeons which were utilized as jail. However, there is no scientific study which was conducted on Shipyard Dungeon. The Shipyard Dungeon is less known dungeon among others, such as, Baba Cafer and Yedikule Dungeons. In this humble study conducted on the nationalities, religious conversions, living conditions, shacklings, and lastly emancioations of slaves. The primary and main sources of this study are the documents from Prime Minister Ottoman Archive. Apart from this source, memoirs of some prisoners and travelogues of some travelers from Turkey and from different.