Türkiye'de muhafazakârlık: Siyasal söylem ve politikalar temelinde Erbakan ve Erdoğan muhafazakârlığı
Conservatism in Turkey: Erbakan and Erdoğan's conservatism in the light of political discourse and policies
  1. Tez No: 440909
  2. Yazar: HAZAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, Türk sağı, değişim, Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan, Conservatism, Turkish right, change, Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk muhafazakârlığı adına önem kazanmış iki siyasi figürün söylem ve politikalar ışığında muhafazakâr düşünceye katkılarının incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Türk muhafazakârlığının geçirdiği dönüşüm ve geldiği noktada, konumunun anlaşılması için adres gösterilen Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan, benzer siyasi gelenekten gelmesine rağmen muhafazakâr ideoloji açısından farklılıklar gösteren iki siyasetçidir. Bu çalışmada muhafazakâr düşüncenin değişim karşısında takındığı tavrı farklı okumalarla siyaset sahnesine aktaran iki figürün benzer ve farklılaşan yanlarıyla, Türk siyasetine sağladığı katkılar gözlemlenmiştir. Bütün bunlar ışığında Erbakan'ın öğrencilerinden yetişen bir siyasetçi olarak Erdoğan'ın sahip olduğumuhafazakâr siyaset anlayışı ile ideolojinin yeni bir tanım kazanmasına katkı sağladığı anlaşılmaktadır. Muhafazakârlığın değişim karşısında aldığı tavrı hem söylemleriyle hem de gerçekleştirdiği politikalarla değiştiren Erdoğan, modern muhafazakârlık örneğini Türkiye siyasetine taşımıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse and compare the contributions of two figures gained importance for Turkish conservatism in the light of their policies and political discourses. NecmettinErbakan and RecepTayyipErdoğan, addressed to understand the place of Turkish conservatism after a period of transformation, are two different politicians for the conservative ideology even though they have come from the same political tradition. Within this study, the similarities and differences of two figures, who transformed the attitude of conservative ideology against the concept of change in different ways, have been analysed. All these have showed that with his conservative political perception, Erdoğan, as a politician educated by Erbakan, has contributed the ideology to gain a new understanding. Thanks to his policies and political discourse, Erdoğan has transformed the meaning of changefor the conservative ideology and has brought the concept of modern conservatism to Turkish policy.