Termal turizm işletmelerine yönelik tüketici satın alma karar süreci
Consumer purchase decision process for thermal tourism establishments
- Tez No: 440910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Termal Turizm, Tüketici Davranışları, Satın Alma Karar Süreci, Thermal Tourism, Consumer Behavior, Consumer's Decision of Purchasing Process
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Pazarlama sisteminin en karmaşık ögelerinden birisi hiç kuşkusuz tüketicidir. Tüketici, birçok aşamadan geçerek satın alma eyleminde bulunmaktadır. Bu süreçte etkilendiği birçok faktör bulunmakta ve bu faktörler birbirlerini tetiklemektedir. İçsel ve dışsal olarak sınıflandırılan bu faktörler tüketici satın alma karar sürecinin değerlendirilmesi ve ölçülmesini oldukça güç hale getirmektedir. Günümüzde tüketici davranışı, pazarlama alanında baskın bir konumdadır ve üzerinde çalışılmakta, birçok araştırma yapılmaktadır. Tüketici davranışı, bedelini ödeyerek bir ürünü satın alma eylemi olmasının yanı sıra kapsamlı ve karmaşık bir süreç olarak ele alınmaktadır. Gereksinimin ortaya çıkması ile başlayarak bilgi arama, alternatifleri değerlendirme, satın alma ve satın alma sonrasındaki davranışları da içeren bir model olarak düşünülmektedir. Bu aşamaların her birinde, işletmelerin, tüketici davranışlarını bilmesi, tüketicilerin ihtiyaçlarına göre ürünler geliştirmelerine, işletmelerine daha fazla turist çekebilmelerine ve sadakati arttırmalarına da katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada tüketicilerin termal turizm işletmelerini seçmelerinde etkili olan faktörler ele alınarak davranışlarını tetikleyen ve harekete geçiren unsurların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Öncelikle termal turizm ve ilgili kavramların tanımlamaları yapılmakta, termal turizm işletmeciliğinin özelliklerinden bahsedilmektedir. Termal turizmin dünyadaki ve Türkiye'deki mevcut durumuna detaylı bir şekilde yer verilmekte, Balıkesir'deki termal kaynaklardan bahsedilmektedir. Sonrasında ise tüketici davranışlarından bahsedilerek tüketici davranışlarını etkileyen faktörler geniş kapsamda ele alınmaktadır. Ayrıca tüketicinin satın alma karar süreci konusuna yer verilerek postmodern tüketici davranışlarından bahsedilmektedir. Alanyazının son bölümünde turizmde tüketici davranışları ve turizmde tüketici satın alma karar süreci ele alınarak tüketicilerin termal turizm seçiminde rol oynayan faktörler incelenmektedir. Araştırmanın yöntem kısmında ise yüz yüze anket uygulaması aracılığıyla elde edilen veriler kullanılarak yapılan analizlerin bulgularına ve yorumlarına daha detaylı bir şekilde yer verilmektedir. Araştırmanın sonucunda yüz yüze anket uygulamasına katılan termal turizm tüketicilerinin karar süreci aşamalarında cinsiyete ve medeni duruma göre fark bulunmamakta fakat satın alma kararının verilme süresi üzerinde cinsiyete göre farklılıklar bulunmaktadır. Satın alma karar sürecinin bütün aşamalarının ise birbiriyle pozitif yönlü ve anlamlı ilişkisi vardır. Sonuç bölümünde de bu bulgulardan hareketle sonuçlar çıkarılmakta ve öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, consumer is one of the most complex item of the marketing system. Consumers do action by passing many stages. There are many factors which they affect in this process and these factors stimulate each other. These factors which classified as internal and external make it rather difficult to evaluate and measure the consumer's decision of purchasing process. Today, consumer behavior has a dominant position in the marketing field and is being still worked on and a lot of research is being made about it. Consumer behavior is besides the act of purchasing a product by paying the costs is embraced as comprehensive and complex process. It is considered as a model including starting with emergence of the need and evaluating, alternative, purchasing and after purchasing behaviors. In each of these stages, businesses' knowing the consumer behavior contributes to the company to be able to develop products according to their needs, attract more tourists and increase loyalty. In this study, it is aimed that to determine factors that stimulate and prompt consumers' behaviors by embracing factors that is effective on consumers' choosing thermal tourism. Firstly, identifications of thermal tourism and relevant concepts are performed and mentioned the characteristics of thermal tourism. Thermal tourism's current situation in the world and in Turkey are included in detail and mentioned about thermal springs in Balıkesir. And then, the factors effecting consumers' behaviors are embraced in large scale by mentioning consumers' behaviors. Also, the postmodern consumer behavior was mentioned by embracing consumers' purchasing process. In the last part of the context, the factors that play role on consumers' choosing thermal tourism by embracing consumer's behaviors in tourism and consumer's decision of purchasing process in tourism. In the method part of the research, it is scrutinized that the research findings and comments of the analysis of the study by using the data obtained through face to face survey. As a conclusion of study, there is not difference in gender and marital status in stages that decision of purchasing of thermal tourism consumers joining face to face survey, however there are differences in gender on process of purchasing decision. Period of purchasing decision's all stages have positive and significant relationship with each other. Results are concluded and suggestions are presented based on these findings.