Vergi mükelleflerinin vergi karşısındaki davranışları: Diyarbakır ili örneği
The behaviour of taxpayersabout taxation: An example of Diyarbakır city
  1. Tez No: 441268
  2. Yazar: FİLİZ ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÜÇÜKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Ahlakı, Vergi Bilinci, Mükellefin Tutum ve Davranışları, Tax Morality, Tax Consciousness, Taxpayer's Attitudes and Behavior
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, mükelleflerin vergi karşısındaki davranışları ele alınmıştır. Mükelleflerin, vergi bilinci ve vergi ahlakına ilişkin düşüncelerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Diyarbakır il merkezinde 500 mükellefe 40 soruluk bir anket çalışması uygulanmıştır. Çalışma ile Diyarbakır ilindeki mükelleflerin birçok faktörden etkilenerek vergi karşısında farklı tepkiler gösterdikleri belirlenmiştir. Ayrıca, vergi sisteminin adaletli olmadığı, vergilerin tam ödenmediği, vergi mevzuatının anlaşılır bir yapıda olmadığı ve vergi bilincinin yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper investigates the behavior of taxpayers regarding taxation. It aims to identify their thoughts about tax consciousness and morality. A 40-question survey was conducted on 500 taxpayers in Diyarbakir city centre. The study has underlined that the taxpayers in Diyarbakir city centre show various responses to taxation as they are influenced by various factors. In addition, it has been found out that the tax system is not fair, the taxes are not paid in full, the tax legislation is not clear enough, and the tax consciousness is not satisfactory.