Evli bireylerin bağlanma stilleri ve stresle başa çıkma yöntemlerinin evlilik uyumuna olan etkisi
The effect of married individuals' attachment styles and methods to deal with stress on marital adjustment
  1. Tez No: 441340
  2. Yazar: GAMZE KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Bağlanma Stili, Stres, Stresle Başa Çıkma, Marriage, Marriage Adjustment, Attachment Styles, Stress, Dealing With Stress
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, evli bireylerin, bağlanma stilleri ve stresle başa çıkma yöntemlerinin evlilik uyumuna olan etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma İstanbul ili içerisinde bulunan evli, eşi ile birlikte yaşayan 100 kadın, 100 erkek; toplam 200 evli kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, eşlerden yalnızca birine veri toplama araçları uygulanarak elde edilmiştir. Araştırmaya katılan evli bireylere; Bireysel Bilgi Formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ), Çift Uyum Ölçeği ve İlişki Ölçekleri Anketi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 21.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart Sapma), t testi, ki-kare testi ve pearson momentler çarpımı korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, evlilik uyumu ve stresle başa çıkma yöntemleri arasında anlamlı ilişki bulunmakla birlikte bağlanma stilleri ile evlilik uyumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Bunun yanı sıra, evlilik uyumu ile cinsiyet, evlilikte sorun yaşama, oturulan yerin aileye yakın olması ve oturulan yerin eşin ailesine yakın olması arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ölçekler arasındaki ilişkilere bakıldığında, ilişki ölçekleri (bağlanma stilleri) anketi ile stresle başa çıkma tarzları ölçeği arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diğer yandan ilişki ölçekleri anketi ile çift uyum ölçeği arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of married individuals' attachment styles and methods to deal with stress on marital adjustment. This research consists of totally 200 married individuals of whom 100 were women and 100 were men. The participants live in Istanbul. The data of the research was collected by putting into practice to only one of the couples. Personal Information Form, The Ways to Deal with Stress Scale, The Couple Adjustment Scale and Relationship Assessment Scales were applied these married individuals. SPSS 21.0 program was used for the statistical analysis of the research data. During the statistical analysis of the research data; descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Average, Standard Deviation), the Chi-square analysis, the t-test and Pearson Product Moment are used for the analysis of continuous data. Based on the findings of the research, it has been observed that there are significant differences between two variables: marriage adjustment and sex. Similarly, there is a significant relation between marriage adjustment and the methods to deal with stress and having problems in marriage. It is found that there is a significant relation between marriage adjustment and the methods to deal with stress and abiding near family. Significant relations have been found between marriage adjustment and the methods to deal with stress and abiding near spouse's family. When looking at the relationship between scales, there is a significant relation between Relationship Assessment Scale and The Ways to Deal with Stress Scale. Moreover, it is found that there is a significant relation between Relationship Assessment Scales and The Couple Adjustment Scale.