Turizmde ciddi serbest zaman faaliyeti olarak doğa yürüyüşleri, çevre kimliği ve yaşam doyumu ilişkisi
The relationship among trekking as a serious leisure activity in tourism, enviromental identitiy, and life satisfaction
  1. Tez No: 441554
  2. Yazar: SONER SÖYLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ciddi Serbest Zaman, Özel İlgi Turizmi, Doğa Yürüyüşleri, Yaşam Doyumu, Çevre Kimliği, Serious Leisure, Special Interest Tourism, Trekking, Life Satisfaction, Environmental Identity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bir serbest zaman faaliyeti olarak turizme katılan insanlar artık kitle turizmi ürünlerinden çok özel ilgilerini tatmin edecek seyahatlere; doğal, kültürel, tarihi ve sosyal arz öğelerinin ön plana çıktığı bölgelere ve turistik faaliyetlere yönelmeye başlamışlardır. Doğaya dayalı özel ilgi turizmi de son yıllarda turizm sektöründe yükselmekte olan eğilimlerden biri olarak görülmektedir. Bu turizm türünün bir ürünü olan doğa yürüyüşleri de katılımcılar tarafından ciddi serbest zaman faaliyeti olarak algılanabilmektedir. Ciddi serbest zaman faaliyetlerine katılım sonucu elde edilen bireysel ve sosyal faydaların kişilerin yaşam doyumlarında artış sağladığı belirtilmektedir. Bu araştırmanın amacı turizmde ciddi serbest zaman faaliyeti olarak doğa yürüyüşleri ile çevre kimliği ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla araştırmadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde, turizmde ciddi serbest zaman faaliyeti olarak doğa yürüyüşlerinin bireylerin çevre kimliğinin oluşumunda katkısı olduğu, çevre kimliği yüksek olan bireylerin doğa yürüyüşlerine katılma eğilimlerinin daha fazla olduğu ve doğa yürüyüşlerine katılan bireylerin katıldıkları faaliyet sonucu yaşam doyumlarında artış görüldüğü belirlenmiştir. Yaşam doyumu ve çevre kimliği arasında ise düşük düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
People tend to join special interest tourism activities, in regions which present elements such as natural, cultural, historical and social values, as an activity of free time instead of mass tourism. Lately, one of the popular trends in tourism industry is nature-based special interest tourism. Trekking is a product in this tourism type and could be perceived as a serious leisure activity by participants. It is stated that individual and social benefits gained from the participation to serious leisure activities have positive effects on people's life satisfaction. The aim of this study is to reveal the relationship between trekking as serious leisure activities in tourism, life satisfaction, and environmental identity. In this regard, research findings prove that trekkings as serious leisure activities make a contribution to individuals' environmental identity; individuals with higher environmental identity tend to join trekkings more than others; and trekkings increase individuals' life satisfaction. Additionally, there is a weak relationship between life satisfaction and environmental identity of individuals.