Seçmen davranışlarındaki değişim: Gültepe örneği
Changes in electoral Behavior: Sample of Gültepe
- Tez No: 441555
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Gültepe, İzmir, Seçmen Davranışları, Yugoslav Göçmenleri, Kurtarılmış Bölge, Sol, Konyalılar, Karslılar, Uşaklılar, Gültepe, İzmir, Voting Behavior, Immigrants from Yugoslavia, Rebel Area, Left, People from Konya, People from Kars, People from Uşak
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Gültepe İkinci Dünya Savaşı sonrasında kırdan kente doğru gerçekleşen göç ile kurulmuştur. Çoğunluğu işçi, düşük eğitimli ve düşük gelirli bir nüfusa sahiptir. 1963'de belediyesi kurulan bölgede, 1970'lerin başına kadar Adalet Partisi güçlüdür. Bölgede, 1970'li yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi güçlenmiştir. 1980 darbesine doğru, örgütlü solun kalesi durumundaki Gültepe“kurtarılmış bölge”olarak anılmaya başlanmıştır. Araştırma, bugün Konak ilçesine bağlı olan Gültepe'de, 1960'lardan bu yana değişen seçmen davranışlarını incelemektedir. Çalışma süresince gazete arşivleri ve seçim sonuçları incelenmiş, bölgede yaşayanlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre hem 1980 öncesindeki yapıda, hem de bugün kültürel değerler kişilerin seçmen davranışlarında etkiliyken, 1980 öncesindeki yapı sınıfsal özelliklerin siyasi süreçlere yansıyabileceği bir ortam da sağlamış, 1980 sonrasındaki yapı ise bu durumu ortadan kaldırmış ve kültürel özellikler daha da ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Gültepe has been established by settlers moved from rural areas to industrializing city after the Second World War. Majority of the population is low educated workers with low income. Municipality had been established in 1963. Until 1970's, Justice Party (Adalet Partisi) was major party in the region. But, in 1970's, Republican People's Party (Cumhuriyet Halk Partisi) got stronger in Gültepe. Gültepe bacame“rebel zone”as stronghold of leftist groups till 1980 army coup. After the coup, Gültepe's Municipality has been abolished. So, the region is just district of Konak today. This research is trying to examine political behavior of voters in Gültepe from 1960's to today. In this research, newspaper archives, election results has been analysed, and also semi-structured interviews with settlers of the region have been done. According to results, culture has important role in voting behavior in both before 1980 and after 1980 era. But, although class differences had also impact on voting behavior in the era before 1980, this impact pales after 1980 and cutural impacts get stronger.