Damage characterization in composite laminates with holes
Delikli kompozit levhalarda hasar karakterizasyonu
  1. Tez No: 441979
  2. Yazar: OZAN ERARTSIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL LEVEND PARNAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Delikli Kompozit Levhalar, Delaminasyon, Yapışkan Ara Eleman Yöntemi, Kademeli Hasar, Open-hole Laminates, Delamination, Cohesive Zone Method, Progressive Failure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, gevrek, sıyrılma, ve delaminasyon hasarına maruz kalan yarı-izotropik delikli kompozit levhaların kademeli hasar analizini gerçekleştirmektir. Çalışmada delaminasyonun, yerinde (in-situ) dayanımların ve hasar ilerlemesi şeklinin hasar ilerlemesine, son hasar durumuna ve levhanın taşıdığı nihai yüke etkisi de incelenmiştir. Çalışmada eksplisit sonlu eleman analizi yöntemi kullanılmıştır. Tabaka içi bölgeler üç boyutlu sürekli ortam elemanları, tabaka arası bölgeler ise kohesiv elemanlar (yapışkan ara elemanlar) ile modellenmiştir. Tabaka içi bölgeler için Hashin hasar başlangıcı kriteri ve doğrusal kademeli hasar ilerlemesi modeli kullanılmıştır. Sonlu eleman analizinin sonuçları, yürütülen ve literatürden bulunan delikli levha çekme deneylerinin sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda geliştirilen sonlu eleman analizi modelinin bahsedilen farklı hasar çeşitlerini başarı ile simüle ettiği gözlenmiştir. Delaminasyon ihmal edildiğinde levhanın maruz kaldığı hasar tipinin yanlış tahmin edilebildiği ve nihai yükte artış olabildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to conduct progressive failure analysis (PFA) of quasi-isotropic open-hole tension coupons that exhibit different failure patterns, namely brittle, pull-out, and delamination failure. Effect of delamination, in-situ strengths and degradation trend on failure patterns and loads are also investigated. Explicit finite element method is used for the study. Intra-laminar regions in the finite element model were modeled with 3-D continuum shell elements and interlaminar regions were modeled with 3-D interface elements with bilinear tractionseparation formulation of Cohesive Zone Method (CZM). Hashin's failure criterion is used along with linear gradual damage evolution for intra-laminar regions. Results are compared with the open-hole tension tests that are conducted and taken from the literature. The results show that the model developed here gives satisfactory results in modeling the damage progression in open-hole tension laminates where three different failure patterns are involved. It is also observed that the delamination plays an important role for the damage progression in openhole tension laminates; thus, neglecting it may result in inaccurate prediction of damage patterns and overestimated ultimate loads.