Development of a computer-based risk assessment tool for underground coal mines
Yeraltı kömür madenleri için bilgisayar tabanlı bir risk değerlendirmesi aracı geliştirilmesi
  1. Tez No: 442052
  2. Yazar: FATMA NUR BÜYÜKKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı kömür madeni, iş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirmesi aracı, Underground coal mine, occupational health and safety, risk assessment tool
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Yeraltı kömür madenciliği dünyadaki en tehlikeli mesleklerden biridir. Gaz, toz, gürültü, sıcaklık ve yüksek nem gibi pek çok tehlike madenlerde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, yeraltı kömür madenlerinde artan iş kazası sayısı bu işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin önemini göstermektedir. Türkiye'de, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğine gösterilen ilgi İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sayesinde son yıllarda artmıştır. Üstelik, Kanun kapsamındaki yer altı kömür madenleri de dahil olmak üzere tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi yapılması yasal bir yükümlülüktür. Bu yüzden, maden işyerleri için hem maden işyerlerinin tehlikelerini, kendilerine özgü emsalsiz yapılarını göz önünde bulunduran hem de yasal yükümlülükleri sağlayan bir risk değerlendirmesinin hazırlanması bir gereklilik olmuştur. Bu çalışmanın esas amacı, Türkiye'deki yeraltı kömür madenleri için bilgisayar tabanlı bir risk değerlendirmesinin geliştirilmesidir. Araştırmanın metodolojisi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili Türk mevzuatının derlenmesi ve yeraltı kömür madenlerindeki tehlikeler hakkında bilgi toplanması ile viii başlamaktadır. Daha sonra, risk değerlendirmesi aşamaları belirlenmiş ve risk değerlendirmesi algoritması oluşturulmuştur. Modül başlıklarının ve her modüldeki soruların belirlenmesinden sonra, en uygun bilgisayar programını seçmek için bilgisayar programları araştırılmıştır. Son olarak, risk değerlendirmesi algoritmasını dikkate alarak seçilen bilgisayar programı ile risk değerlendirmesi aracı hazırlanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ve diğer iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ile uyumlu hazırlanan bilgisayar tabanlı risk değerlendirmesi aracı, yeraltı kömür madenleri için öncü bir araçtır. Aracın kullanımı mümkün olduğunca kolaydır ve araç kullanıcı dostudur. Ayrıca, araç risk değerlendirmesinin herhangi bir zamanda güncellenmesini sağlamaktadır. Hazırlanan bilgisayar tabanlı risk değerlendirmesi aracı geliştirilebilir ve akıllı telefonlarda kullanılabilecek bir uygulama olarak adapte edilebilir. Gelecekteki çalışmalarda, benzer araçlar diğer maden işyerleri ve diğer sektörler için de hazırlanabilir.
Özet (Çeviri)
Underground coal mining remains one of the world's most hazardous occupations. There are numerous hazards in a mine, such as gas, dust, noise, temperature, and high humidity. Besides, increasing number of occupational accidents in underground coal mines shows the importance of occupational health and safety in these workplaces. By means of Occupational Health and Safety Law No 6331, attention to health and safety in the workplace has grown in recent years in Turkey. In addition, conducting an occupational health and safety risk assessment is a legal obligation for all workplaces also including underground coal mines under the scope of the Law. Thus, preparation of a risk assessment both considering mining workplaces' hazards, their unique characteristics, and satisfying legal obligations becomes a requirement for mining workplaces. The main objective of this study is to develop a computer-based risk assessment tool for underground coal mines in Turkey. The methodology of the study starts with collection of the occupational health and safety related Turkish legislations and gathering information about underground coal mines' hazards. Then risk assessment steps were determined and an algorithm for the risk assessment was developed. After the determination of the modules' headings and questions for each module, computer programs were searched to select the most appropriate one. Finally, computer-based risk assessment tool was developed with the selected program considering the developed risk assessment algorithm. This study is a pioneer one for underground coal mines because of the fact that prepared computer-based risk assessment tool is compatible with the Occupational Health and Safety Law, Regulation on Occupational Health and Safety Risk Assessment, Regulation of Occupational Health and Safety in the Mining Workplace, and other occupational health and safety related regulations. Tool is prepared as simple as possible and it is user friendly. Moreover, tool provides to update the risk assessment any time. Prepared computer-based risk assessment tool could be developed and adopted as an application which can be used by smart phones. In future studies, similar tools could be prepared for other mining workplaces and also for other sectors.