Seismic behavior of semi-precast concrete shear walls
Yarı-prekast beton perde duvar modellerinin deprem davranışı
  1. Tez No: 442080
  2. Yazar: GOLNESA KARİMİ ZİNDASHTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BİNİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Duvar, Hibrid Sistem, Kesit Analizi, Moment-Eğrilik İlişkisi, Performans Değerlendirme. hesap çizelgeleri, Double Walls, Hybrid System, Section Analysis, Moment-Curvature Relationship, Performance Assessment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Depreme dayanıklı yapılarda, iyi tasarlanmış ve inşa edilmiş prekast beton elemanlarının başarılı performansı, bu tür elemanların tüm dünyada yaygın kullanımına yol açmıştır. Prekast beton elemanların hızlı inşaatı, yüksek kalite ve yüksek dayanıklılıklarından ötürü mühendisler tarafından yerinde dökme beton yapılara göre tercih edilmektedir ve dolayısıyla dezavantajlarını en aza indirmek için araştırmalar yapılmaktadır. Bu elemanların esas dezavantajı, yapı bütünlüğünün sağlanması için gerekli yapı elemanları arasındaki bağlantı detayının zorluğudur. Söz konusu sorunun aşılması için, prekast betonun diğer inşaat malzemeleri, özellikle yerinde dökme beton, ile birleştirilerek kullanılması (hibrid sistem) uygulanan çözümlerden biridir. Bu çalışmada çift duvar (sandviç duvar panel), iki prekast betonarme ve ortada bir yerinde dökme beton bölümden oluşan bir hibrid sistem olarak, ve sismik davranışı bir perde duvar olarak incelenmiştir. İki dikdörtgen, bir U-şeklinde, ve bir T-şeklinde kesitlerden oluşan tam ölçekli örnekler, daha önce Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (2013), çevrimsel yatay yük etkileri altında test edilmiştir. Duvarların kritik kesitlerinin moment-eğrilik ilişkisini düzenlemek için bir grup geliştirilmiştir. Bu duruma göre, her bir elemanın tepkisi hesaplanmış ve deneysel programından elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Deneysel ve analitik model sonuçlar arasında iyi bir uyum olduğu doğruladıktan sonra, duvarların performansları ASCE/SEI-41, Eurocode 8 ve Türk Deprem Yönetmeliği 2007'e göre değerlendirilmiştir. Daha sonra, bir orta yüksekliğe sahip çift duvar yapının sismik analizi, tasarımı ve detaylandırması yapılmış ve nihayeten, binanın performansı TDY2007'e göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Successful performance of well-designed and constructed precast concrete elements in earthquake resistant structures, has led to widespread use of these kind of elements all around the world. Fast construction, high quality of precast concrete units and high durability are just a few advantages of these elements to be favored over cast-insitu structures by engineers, and thus to cause seeking the ways to minimize their disadvantages. The main disadvantage of precast concrete elements in construction is the difficult detailing of the connection between the structural elements in order to ensure the integrity of the structure. Combination of precast components with other construction materials, particularly cast-in-place concrete (hybrid system) is one of the systems overcoming mentioned problem. In this study double wall (sandwich wall panel), as a hybrid system, which consists of two precast reinforced concrete layers encasing a cast-in-place concrete layer, and its seismic behavior as a shear wall have been studied. Four double walls, consisting two rectangular, one U-shaped, and one T-shaped section walls, were already tested as full scale specimens subjected to cyclic horizontal load in Middle East Technical University (2013). A series of spread-sheets were developed in order to construct the moment-curvature relation of the critical section of the walls. Accordingly, response of each element was calculated and compared with the results derived from the experimental program. After verifying a good agreement between the experimental observations and the analytical model, the performance of walls were evaluated according to ASCE/SEI-41, Eurocode 8, and Turkish Earthquake Code 2007. Afterwards, seismic analysis, design and detailing of a mid-rise double wall-incorporated building were performed and finally, the performance of the building was assessed according to TEC2007.