Calibration and evaluation of the 3rd generation wave models under extreme conditions in Black Sea basin
Karadeniz baseninde fırtına koşulları için 3. nesil dalga modellerinin kalibrasyonu ve değerlendirmesi
- Tez No: 442102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLİZAR ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar Dalga Modeli, Ekstrem Olaylar, 3. Nesil Dalga Modeli, Karadeniz, Dalga Tahmini, Wind wave modeling, Extreme Events, 3rd Generation Wave Models, Black Sea, Wave Hindcasting
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu çalışmada, 3. Nesil dalga modelleri olan SWAN ve WAVEWATCH III sayısal modelleri Karadeniz'de gözlenen ekstrem fırtına koşulları için kalibre edilmiş ve performans değerlendirmeleri yapılmıştır. Oluşan fırtınalardaki etkin fiziksel olaylar incelenmiş ve tartışılmıştır. Çalışma sırasında iki farklı rüzgar kaynağı (CFSR ve ECMWF operasyonel) kullanılmıştır. Model sonucunda elde edilen temel dalga parametreleri derin deniz koşullarında etkili olan fiziksel olaylar, rüzgar dalga etkileşimi, derin deniz dalga kırılmasına ve soğulan dalgalara bağlı enerji yitimi ve linear olmayan dalga-dalga etkileşimleri olduğunu göstermektedir. Bu fiziksel olayları açıklamak için modellerdeki mevcut methodlar frekans ve yönsel uzayda uygulanmış ve karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır. Tüm metotların sonuçları kabul edilebilir sınırlar içinde kalmasına rağmen Karadeniz baseninde, gerçek dalga ölçümleri ile en yüksek uyumu gösteren model CFSR rüzgar verileri ile çalıştırılan WAVEWATCH III modeli olmuştur. Ayrıca diğer yöntemlere kıyasla, Ardhuin et al., 2010 tarafından önerilen rüzgar dalga etkileşimi ve derin deniz dalga kırılmasına bağlı enerji yitimi yöntemi gerçek veri ile en yüksek korelasyon değerlerini vermiştir. Son olarak hem SWAN hem de WAVEWATCH III modeli için kalibrasyon çalışması ve hassasiyet analizleri yapılmış ve Karadeniz baseni için en uygun sınır koşulları ve değişken değerleri, ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, performances of 3rd generation wave models, SWAN and WAVEWATCH III, under storm conditions in Black Sea are compared considering two different wind source (CFSR and ECMWF operational) data. Basic wave parameters (outputs of the spectral wave models) demonstrate that the governing physical processes in deep water consist of three terms; wind-wave interaction, dissipation of energy due to whitecapping and swell, and nonlinear wave-wave interactions. Effects of different methodologies for the solutions of these physical processes over the frequency and directional space are discussed. Best representation of extreme events in Black Sea was obtained by using WAVEWATCH III model coupled with CFSR wind data. All parametric and solution methodology variations modelled with different wind source data generated results in good agreement with the observations from buoy data in Sinop, Hopa and Gelendzhik. Although, wind wave interaction and dissipation terms defined in Ardhuin et al., 2010 also performed significantly better than the other available methods with its higher correlation to buoy data. Finally, most appropriate boundary conditions and parametrizations for Black Sea basin is introduced for both SWAN and WAVEWATCH III, as a result of calibration and sensitivity analysis study using the observations.