Aerodynamic and structural design and analysis of an electric powered mini UAV
Elektrikli bir mini İHA'nın aerodinamik ve yapısal tasarımı ve analizi
- Tez No: 442180
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN KAYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: mini İHA, elektrikli mini İHA, sabit hatveli pervane, uçak tasarımı, sonlu elemanlar analizi, kompozit yapı, yapısal tasarım, Mini UAV, electric powered UAV, fixed pitch propeller, airplane design, finite element analysis, composite structure, structural design
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı elektrikli bir portatif Mini İHA'nın aerodinamik ve yapısal tasarımını belirlemektir. Çalışma kapsamında kavramsal tasarım, kanadın yapısal tasarımı ile analizi ve detay tasarım süreçleri gösterilmiştir. Tasarımda sabit hatveli pervanenin kullanıldığı sabit kanatlı bir Mini İHA konfigürasyonu seçilmiştir. Çoklu görevlere uygunluğun sağlanması için faydalı yük olarak değiştirilebilir bir görev bölmesi seçilmiştir. Sistem gereksinimleri ve görev profilleri rakip analizleriyle belirlenmiş ve konsept tasarım sürecinde uçuş performansı hesaplamalarında kullanılmıştır. Çalışmada sabit hatveli pervane kullanan elektrikli uçaklar için dinamik itki hesaplama modeli sunulmuş, pilli uçaklar için uçuş süresi ve menzil hesaplamaları gösterilmiştir. Uçağın yapısal bileşenleri kompozit malzeme kullanarak tasarlanmıştır. Kanadın yapısal tasarımının belirlenmek için limit yük koşulları altındaki aerodinamik yükleme HAD analizi yapılarak belirlenmiştir. Kanadın yapısal analizi iki farklı yapısal tasarım için HAD analiziyle elde edilmiş olan aerodinamik yükler kullanılarak yapılmıştır. Kanadın yapısal konfigürasyonlarında I tipi kanat kirişi ve boru kiriş kullanılmış ve bu iki farklı kanat yapısalı konfigürasyonu için gerilme yüklerinin kıyaslanması gösterilmiştir. Detay tasarım sürecinde genel yapısal tasarım, portatiflik ve kolay taşınabilirlik gereksinimleri dikkate alınmıştır. Üretim ve birleştirme hususlarının da dikkate alındığı bu çalışmanın sonunda üretime hazır bir tasarım gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to describe the aerodynamic and structural design of an electric powered portable Mini UAV. Conceptual design, structural design and analysis of the wing and detail design phases of the UAV are presented in the study. Fixed wing mini UAV configuration with fixed – pitch propeller has been chosen for the design. In order to provide multi-mission capability, payload of the UAV is designed as a replaceable mission compartment. System requirements and mission profiles of the airplane are adopted from competitor analysis and critical design parameters are defined to perform flight performance calculations in the conceptual design phase. A dynamic thrust estimation model is proposed for the electric motor and fixed – pitch propeller propulsion system. Endurance and range calculations for a battery powered aircraft are also described in the study. Components of the aircraft structure are designed using composite materials. In order to decide structural layout of the wing, CFD analysis of the wing is performed for limit load condition and aerodynamic loading is determined. Structural analysis of the wing is performed for two different structural layouts by using the aerodynamic load determined in CFD analysis. I spar and tubular spar configurations are considered for the wing structure and comparison of stress loads on the structural components of the wing for these two different design configurations is presented. Overall structural layout, portability and ease of transportation requirements are considered in the detailed structural design phase. Manufacturing and assembly issues are also taken into account and at the end of this study, ready to manufacture design is presented.