Water quality assessment of an indoor swimming pool
Kapalı bir yüzme havuzunun su kalitesinin değerlendirilmesi
- Tez No: 442470
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MİRAY BEKBÖLET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Çevre Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada, Boğaziçi Üniversitesi kapalı yüzme havuzunun su kalitesi fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik parametreler kullanılarak araştırılmıştır. Bu çalışmada kullanılan fiziksel parametreler, sıcaklık, renk, bulanıklık, iletkenlik, tuzluluk ve toplam çözünmüş katı maddelerdir. Kimyasal parametreler ise pH, alkalinite, sertlik, serbest klor, amonyak, total Kjeldahl azotu, organik karbon, oksitlenebilirlik, anyonlar, ve metallerdir. Ayrıca, örneklerin UV/görünür bölge spektroskopisi ve floresans spectroskopisi ölçümleri kaydedildi. Kullanılan mikrobiyolojik parametreler heterotrof koloni sayımı, toplam koliform, fekal koliform, fekal streptokok, Pseudomonas aeruginosa ve Escherichia coli dir. Ayrıca havuz kullanıcılarının hijyenik alışkanlıkları ve davranışlarının su kalitesine olan katkıları hazırlanan anketlerle değerlendirilmiştir. Havuz suyunun fiziksel, kimyasal parameter sonuçları ve heterotrof koloni sayısının otoriteler tarafından verilen limitlere uygun olduğu görülmüştür. Bu çalışmada E.coli, total koliform ve fekal koliform identifiye edilmemiştir. Havuz suyunda 35 suş identifiye edilmiştir: Pseudomonas spp. en sık izole edilen (%34) bakterilerdir; identifiye edilen bakterilerin %20'si Pseudomonas aeruginosa'dır. Bunun dışında ceşitli bakteriler de identifiye edilmiştir. Bu çalışma ülkemizde bulunan kapalı yüzme havuzlarının sularının bu kapsamda incelenmemiş olduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonuçları yüzme havuzlarının sularının sürekli olarak izlenmesinin ve Enterokokun da bir parametre olarak kullanılmasının gerekli olduğuna işaret etmektedir. Yoğun kullanımın olduğu havuzlarda yapılacak anketler havuz kullanıcılarının hijyenik alışkanlıkları ve davranışlarını ortaya çıkarmak açısından yararlı olacak ve gelecek çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the quality of Boğaziçi University indoor swimming pool water by using physical, chemical and microbiological parameters. Physical parameters were temperature, color, turbidity, conductivity, salinity and TDS. Chemical parameters were pH, alkalinity, hardness, free chlorine, ammonia, TKN, oxidizability, common anions, metals, and organic carbon. Moreover, UV-vis absorption and fluorescence spectra of samples were recorded. Microbiological parameters were heterotrophic plate count, total coliforms, fecal coliforms, fecal streptococci, Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli. Hygienic habits and behaviors of pool users were evaluated by questionnaires. The results of physical and chemical parameters and heterotrophic plate count conformed to those recommended by authorities. Escherichia coli, total coliforms and fecal coliforms were not identified. 35 strains were identified: Pseudomonas spp. were the most frequently isolated bacteria (34%); 20% of the identified strains were Pseudomonas aeruginosa; the rest were various bacteria. This study has revealed that waters of indoor swimming pools in Turkey have not been examined in this context. The results indicate that pool waters should be continually monitored and Enterococci should be used as a parameter. Surveys in heavily used pools will be beneficial in revealing the hygienic habits and behaviors of pool users and directing future research on pool water quality.
Benzer Tezler
- Bir metal endüstrisindeki çalışma ortamlarının iç hava kalitesinin belirlenmesi
The assessment of indoor air quality inside metallic industry workplaces
BİRGÜL KURUTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Çevre Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ ŞAHİN
- Investigation and assessment of environmental noise arising from railways: The case of Marmaray
Demiryollarından kaynaklanan çevresel gürültünün incelenmesi ve değerlendirilmesi: Marmaray örneği
ELİF ZEYNEP DENERİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL TORÖZ
- Konut mutfaklarının mekansal performansını etkileyen etmenler ve iç ortam hava kalitesi
Factors affecting the spatial performance of residential kitchens and indoor air quality
MELTEM EREN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜLYA KUŞ
- Çubuk ve panel giydirme cephe sistemlerinin yaşam dönemi performanslarının öneri deneysel prosedürle belirlenmesi
Lifetime performance evaluation of stick and panel curtain wall systems with proposed test procedure by full-scale testing
ELİF TUĞBA YALAZ
Doktora
Türkçe
2018
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜLTEN ASLIHAN ÜNLÜ
PROF. DR. OĞUZ CEM ÇELİK
- Türk yapı malzemesi sektörü için yaşam döngüsü etki değerlendirmesine yönelik bir model önerisi
A model proposal for life cycle impact assessment for the Turkish building materials sector
SANİYE KARAMAN ÖZTAŞ