Polimerik ve oligomerik yapılı oksidasyon katalizörlerinin hazırlanması ve etkilerinin ölçülmesi
Preparation of the polymeric and oligomeric type oxidation catalyst and measurement of catalysis impact
- Tez No: 442638
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Schif Bazı Metal Kompleksi, Metal içeren epoksi polimerler, Katalizör
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Schiff bazı yapılı N-2(2-hidroksietiloksi)etil-2,4-dihidroksi benzaldimin (2,4-DHBAEE), N-2(2-hidroksietiloksi)etil-2,3-dihidroksibenzaldimin (2,3-DHBAEE) ve N-2-hidroksietil-2,4-dihidroksibenzaldimin (2,4 DHBAE) metanolik çözelti içerisinde in-situ olarak hazırlanmış ve akabinde ilgili geçiş metal tuzlarının metanoldeki çözeltileri ilave edilerek kompleklerin sentezleri gerçekleştirilmiştir. Komplekslerin hazırlanmasında Cu(OAc)2, Ni(OAc)2, PdCl2 tuzları kullanıldı. Sentezlenen hidroksil fonksiyonel grubu içeren komplekslerden hareketle metal içeren epoksi polimerleri, diglisidil eter Bisfenol-A (DGEBA) ve katalizör olarak tetrabutil amonyumhidroksit (TBAH) kullanılarak hazırlandı. Kürleme şartları azot atmosferi altında 150 °C ve 175 °C de gerçekleştirildi. Hazırlanan Schiff bazı kompleklerinin karakterizasyonları erime noktası tayinleri, FT-IR ve MS spektroskopi teknikleri ile gerçekleştirildi. Hazırlanan Cu2+, Ni2+, Pd2+, komplekslerini içeren epoksi polimerlerinin karakterizasyonları FT-IR spektroskopisi ile gerçekleştirildi. Kinetik çalışmalar doğal kırmızı meyvelerin boyasını karakterize etmek üzere doğal polihidroksi fenolik boya olarak Morin kullanılarak online-spektroskopik metod ile gerçekleştirildi. Ölçümler pH 10-11 aralığında tampon çözelti ortamında H2O2 eşliğinde hazırlanan ilgili katalizör örnekleri ile gerçekleştirildi. Katalizör olarak sentezlenen Schiff bazı komplekleri ve bunlardan hareketle hazırlanan metal içeren epoksi polimerleri kullanıldı. Ağarma kinetiklerinin ölçülmesinde Uv-Vis. spektrumlarında 411 nm deki Morin absorbsiyonlarında zamanla oluşan azalma olarak gözlendi. Sonuçlar % ağarma değerleri olarak zamana karşı grafiğe geçirildi. Hazırlanan katalizör örneklerinden kompleklerin genel olarak polimerlerden daha hızlı ağartma kinetiğine sahip oldukları belirlendi. Hem polimerler için ve hem de komplekslerin ağartma hızları Cu(II)>Ni(II)>Pd(II) olarak verilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study Schiff base complexes made of N-2(2-hyroxyethyloxy) ethyl-2,4-dihydroxy benzaldimine (2,4-DHBAEE), N-2(2-hyroxyethyloxy) ethyl-2,3-dihydroxy benzaldimine (2,3-DHBAEE) and N-2-hyroxyethyl-2,4-dihydroxybenzaldimine (2,4-DHBAE) as the ligands which were prepared as in-situ in the reaction solution and the related transition metal salts were prepared. The preparation of complexes was performend in methanol by using Cu(OAc)2, Ni(OAc)2, PdCl2 as the metal salts. Epoxy polymers containing transition complexes were synthesized via the prepared hydroxyl functional group included Schiff base complexes and diglycidyl ether bisphenol-A (DGEBA) using tetrabutyl ammonium hydroxide (TBAH) as the catalyst. Curing experiments were performed under a nitrogen atmosphere at 150°C and 175 °C. The characterization of the prepared Schiff base complexes were performed by the combination of melting point determinations, MS and FTIR spectroscopy techniques. However the characterization of the epoxy polymer containing Cu2+, Ni2+ and Pd2+complexes were performed with FT- IR spectroscopy. Kinetic studies were carried out by online spectroscopic methods using Morin as natural polyhydroxy phenolic dye to characterize the natural red fruits' dye. Measurements were carried out for the samples prepared as the catalyst in the presence of H2O2 at a buffer solution formed in the range of 10-11 pH. The prepared Schiff base complexes and the epoxy polymers which also contained metal motion were used as the catalysts. The measurement of bleaching kinetics on UV-Vis. spectra was followed by the decreasing of absorbences of Morin at 411 nm with time. The results were graphed as the values of bleaching % against time. In general, it was observed that the complexes had more rapid bleaching kinetics then the polymers. The observed bleache rate order can be given as Cu(II)> Ni (II)> Pd (II).