Çoklu melez parsellerinde yer alan yonca genotiplerinin tohum tutma özelliklerinin belirlenmesi
Determination of seed set characteristics of alfalfa genotypes are planted in polycross parcels
  1. Tez No: 442683
  2. Yazar: EMRE BIÇAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT BALABANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, tohum verimi, 1000 tohum ağırlığı, Göller yöresi, Alfalfa, seed yield, 1000 seed weight, region of Lakes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, Göller yöresinden toplanmış yonca (Medicago sativa L.) Genotiplerinin tohum tutma özelliklerini ve bazı verim unsurlarını belirlemek amacıyla 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme arazisinde yürütülmüştür. Denemede 10 adet yonca genotipinin bitki boyu, bitkide sap sayısı, salkımda çiçek sayısı, salkımda meyve sayısı, meyve/çiçek oranı, bitki başına tohum verimi, bin tohum ağırlığı, meyvede kıvrım sayısı ve meyvede tohum sayısı belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen verilere göre genotiplerde bitki boyu 80.33-103.22 cm arasında değişmiş, en düşük bitki boyu 7 nolu genotipte, en yüksek bitki boyu ise 6 nolu genotipte tespit edilmiştir. En düşük bitkide sap sayısı 24.17 adet/bitki ile 7 nolu genotipte, en yüksek bitkide sap sayısı 55.44 adet/bitki ile 2 numaralı genotipte ölçülmüştür. Salkımda çiçek sayısında en düşük değer 28.55adet çiçek/salkım ile 5 numaralı genotipte, en yüksek 62.33 adet çiçek/salkım ile 2 numaralı genotipte gözlenmiştir. Salkımda meyve sayısı 22.89-40.77 adet meyve/salkım arasında değişmiştir. Meyve/çiçek oranı % 58-% 80 arasında değişmiş, en düşük değer 9 nolu genotipte, en yüksek değer 4 nolu genotipte belirlenmiştir. Bitki başına tohum verimi 43.5-78.94 g arasında değişmiş, en düşük değer 1 nolu genotipten, en yüksek değer 2 nolu genotipten elde edilmiştir. Bin tohum ağırlığı en düşük 1.64 g ile 7 numaralı genotipten elde edilirken, en yüksek değer 1.93 g ile 4 numaralı genotipten elde edilmiştir. En düşük meyvede kıvrım sayısı 2.02 adet ile 3 nolu genotipte, en yüksek 2.71 adet kıvrım/meyve ile 5 nolu genotipte belirlenmiştir. Meyvede tohum sayısı genotipler arasında önemsiz olup 4.28-5.56 adet tohum/meyve arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine seed set and some yield characteristics of alfalfa genotypes collected from lakes region, in Isparta in 2014. The trial was determined the plant heights, stem numbers per plants, floret numbers per raceme, pod numbers per raceme, pod/floret rates, seed yields per plant, thousand seed weight, turn of spiral numbers per pod and seed numbers per pod of 10 alfalfa genotypes. According to the results obtained from this study, plant heights of genotypes vary from 80.33 cm to 103.22 cm, the lowest plant height was measured from the number 7 genotype and the highest was measured from the number 6 genotype. The minimum stem numbers per plant was observed at the numbered 7 genotypes with 24.17 pieces/plant, the maximum stem numbers per plant was observed at the numbered 2 genotypes with 55.44 pieces/plant. The minimum value of floret numbers per raceme was measured from the number 5 genotype with 28.55 floret/raceme, the maximum value was measured from the number 2 genotype with 62.33 floret/raceme. Pod numbers per raceme were varied from 22.89 to 40.77 pod/raceme. The rate of pod/raceme was varied from %58 to %80, the lowest value was determined from the number 9 and the highest value was determined by number 4. Seed yields per plant varied from 43.5 g to 78.94 g, the minimum yield was gained from number 1, the maximum yield was gained from number 2. While the number 7 had the lowest thousand seed weight with 1.64 g, the number 4 had the highest thousand seed weight with 1.93 g. The minimum value of turn of spiral numbers per pod was determined at number 3 genotype with 2.02 spiral/pod, the maximum value of turn of spiral numbers per pod was determined from number 5 genotype with 2.71 spiral/pod. There was no difference between genotypes in terms of the number of seeds per pod. The seed number per pod was varied from 4.28 seed/pod to 5.56 seed/pod.