Memenin invaziv duktal karsinomlarında 'proliferating cell nuclear antigen'in diğer prognostik faktörler ile karşılaştırılması
- Tez No: 44273
- Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN OKTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Proliferating cell nuclear antigen, Meme karsinomu, Prognoz 53, Proliferating cell nuclear antigen, Breast carcinoma, Prognosis. 54
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Meme karsinomlan esas olarak morfolojik ve histolojik kriterlere göre değerlendirilirler. Birçok vakada histoloji ve klinik davranış arasında belirgin paralellik bulunmakla birlikte, tek başına histolojik görünüm sübjektiftir ve her zaman tümörün biyolojik davranışı hakkında doğru fikir vermeyebilir. Günümüzde kişiler arası gözlem farklılıklarını ortadan kaldıran objektif yöntemler giderek önem kazanmaktadırlar. Bu yöntemler arasında tümör ploidy, steroid reseptör düzeyleri ve çoğalan hücreleri gösteren immünohistokimyasal işaretleyiciler sayılabilir. Bu çalışmada 30 invaziv duktal karsinom vakası, 36 kD ağırlığında, hücre siklusunun S-fazıyla ilişkili monoklonal bir antikor olan PCNA ile boyandı. PCNA boyanması her vakada 500 hücre sayılarak değerlendirildi. Yoğunluğuna bakılmaksızın boyanan her bir nükleus pozitif kabul edildi. Pozitif nükleus oranım gösteren PCNA indeksi 0-80 arası değişmekteydi. Ortalama değer 12.8 olarak bulundu. PCNA pozitifliği -yaş, menapozal durum, tümör boyutu, yerleşim yeri, lenfositik infütrasyon, elastozis, kalsifîkasyon, intraduktal komponent, pagetoid yayıhm, tümör derecesi, aksiller lenf bezi metastazı ve klinik evre gibi- çok sayıda klinikopatolojik değişkenle karşılaştırıldı. Bunlar arasında sadece tümör nekrozu ve damar invazyonu ile yüksek PCNA indeksi arasında istatistüri açıdan anlamlı ilişki tesbit edildi. Diğer değişkenlerle PCNA pozitifliği arasında bağlantı yoktu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Breast cancers are predominately evaluated by morphologic and histologic criteria. However there is a correlation between histology and clinical behavior, in most cases histology alone is subjective and may not always predict biological behavior. Presently, objective biological parameters, such as tumor ploidy, cell proliferation and steroid receptor status are becoming more important. In this study, cell proliferation was assessed in 30 invasive ductal carcinomas by an immunoperoxidase procedure using the monoclonal antibody PCNA that is a 36 kD, S-phase associated nuclear protein. PCNA immunostaining was scored by counting 500 cells in every case. Each stained nucleus was considered positive regardless of its intensity. The percentage of positive stained cells was recorded as PCNA index. The PCNA index ranged from 0-80 with a mean of 12.8. PCNApositivity was compared with various clinicopathological variables such as age, menopausal status, tumor size, localization, lymphocytic infiltration, elastosis, calcification, intraductal component, pagetoid spread, tumor grade, axillary lymph node metastasis and clinical stage.. High PCNA index significantly correlated only with the presence of tumor necrosis and vascular invasion, but there was no correlation between PCNA positivity and the other prognostic factors.