Atık ısı geri kazanımlı jeneratör ile bir evin elektrik üretiminin farklı yakıtlar için karşılaştırılması
A research about the use of natural gas generator for onsite power generation and waste heat for the heating of a residence
- Tez No: 442819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KABUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Doğal gazlı Jeneratör, Atık ısı, LPG/Doğal gaz, Elektrik Üretimi, Kojenarasyon, natural gas generator, Waste heat, LPG/Natural gas, Electricity generation, Cogeneration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir evin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini, kullanım yerinde doğalgazlı jeneratör ile karşılanması ve sistemin çalışması esnasında açığa çıkan baca gazı ile konutun ısıtılmasıdır. Bu çalışmada elektrik enerjisinin konutlarda bireysel olarak üretimi örnek bir uygulama ile deneysel olarak incelenmiştir. Konutlarda genelde ısınma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için kullanılan doğal gaz, LPG ve benzin yakıtları içten yanmalı bir motor ve alternatör vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülmüştür. Tam ve düşük yükte çalıştırılan sistem, tam yükte çalıştırıldığında 1 kWh elektrik enerjisini, doğal gaz ile 0.92 TL'ye üretilebilmekte iken LPG ile 2.07 TL ve benzin ile 3.25 TL'ye üretilebilmektedir. Sistem düşük yükte çalıştırıldığında ise 1kWh elektrik enerjisi, doğal gaz ile 1.01 tl'ye üretilebiliyorken, LPG ile 2.79 tl ve benzin ile 4.71 tl'ye üretilebilmiştir. Sistemde yakıtların yakılması sonucu meydana gelen atık ısı ile konutun ısıtılması ve sıcak su ihtiyacının karşılanabilmesi noktasında yeterliliğine bakılarak sistemin çalışma kapasitesine göre atık ısıdan 38°C den 50°C ye kadar sıcak su elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine how to generate electricity for household needs with onsite natural gas and heat the residence with the released exit gas. In this study the issue of individual electricity generation has been experimentally investigated with a sample application. The need of heating and hot water is met by the conversion of natural gas, LPG and gasoline fuels to electricity by means of an internal combustion motor and an alternator. Full and low load operating systems operated at full load ,while 1 kWh of electricity can be produced with natural gas at $0.31, it can be produced at $0.71 with LPG and $1.11 with gasoline. When the system is run with low load 1 kWh electrical energy the costs are $0.34 with natural gas $0.95 with LPG and $1.61 with gasoline. With the waste heat generated with the burning of fuels to heat the residence and obtain hot water, hot water between 38°C and 50°C was obtained.