Balıkesir Sanayi Odasına kayıtlı üretim işletmelerinde maliyet muhasebesinin kullanılma düzeyine ilişkin bir araştırma
An investigation about the cost accounting level of use in manufactoring businesses registered at Balıkesi̇r Chamber of Industry
  1. Tez No: 442880
  2. Yazar: SEMA BÜLTE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet muhasebesi, Balıkesir, üretim işletmeleri, Cost accounting, Balikesir, manufacturing businesses
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Maliyet muhasebesi; üretilen mamul veya hizmetlerin birim maliyet, planlama ve kontrol faaliyetlerinde kullanılmak üzere bilgi üreten analitik bir sistemdir. Günümüzde rekabetin şiddetinin artmasıyla birlikte kar marjındaki düşüş, daha düşük maliyetle daha kaliteli ürün veya hizmet üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu açıdan yöneticilerin doğru karar verebilmek için güvenilir, şeffaf, doğru ve analitik bilgilere ihtiyaç duymaları maliyet muhasebesi uygulamalarına olan ilgiyi arttırmıştır. Muhasebenin önemli bir alt dalını oluşturan maliyet muhasebesi işletmelerin ürettiği mamul veya hizmetin maliyetini oluşturmakla kalmayıp, yöneticilerin karar almasını da sağlayan önemli bir bilgi sistemidir. Maliyet muhasebesinin rekabetin şiddeti arttıkça işletmeler tarafından günden güne daha da önemli hale geldiği bilinmektedir. Bu çalışmada, Balıkesir ilinde faaliyet gösteren üretim işletmelerinde maliyet muhasebesinin kullanılma düzeyi araştırılmıştır. Bu kapsamda öncelikle tezin birinci bölümünde Balıkesir iliyle ilgili bilgi verilmiş olup, ikinci bölümünde maliyet muhasebesiyle ilgili kavramlar açıklanmış ve maliyet muhasebesi işleyişlerinden bahsedilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise Balıkesir Sanayi Odası'na kayıtlı olarak faaliyet gösteren üretim işletmelerinin maliyet muhasebesi kullanım düzeylerinin araştırılması için uygulanmış olan anket sonucunda elde edilen verilere ve bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cost accounting is an analytical system producing information in order to use in unit cost of products manufactured or services provided, planning and controlling activities. Nowadays, with increased competition, decline in profit margin makes it necessary to produce better quality products or services. In this respect, managers' need to decide reliable, transparent, accurate and analytical information has increased interest in cost accounting practices. Cost accounting, which constitutes an important sub-branch of accounting, is not only forming costs of companies' production and services, but also an important information system helping managers make decision. The companies know that cost accounting gains importance day by day as the competition increases. In this study, cost accounting level of use in manufacturing businesses in Balikesir province is investigated. In this context, information related to Balikesir province is firstly given and in the second chapter of this thesis, cost accounting concepts and cost accounting functions are explained. In the third chapter of thesis, data collected by the survey, which is conducted to investigate the manufacturing businesses' cost accounting level of use is explained.