Stratejik girişimciliğin bilgi yönetimi performansı üzerine etkisi: Bilişim 500 şirketlerinde bir araştırma
The effect of strategic entrepreneurship on knowledge management performance: A research on top 500 information companies
- Tez No: 442915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Stratejik Yönetim, Stratejik Girişimcilik, Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi Performansı, Entrepreneurship, Strategic Management, Strategic Entrepreneurship, Knowledge Management, Knowledge Management Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzün küresel rekabet ortamında işletmeler sahip oldukları sınırlı kaynaklarıyla fırsat arama ve rekabet avantajı arama davranışlarını birleştirerek, sentezleyerek ve aralarında bir denge sağlayarak paydaşları için maksimum değer yaratmak zorundadırlar. Bu zorunluluk 2000'li yıllara kadar birbirinden bağımsız olarak gelişen girişimcilik ve stratejik yönetim alanlarının bütünleştirilmesi sonucu stratejik girişimcilik kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Stratejik girişimcilik, stratejik bir bakış açısıyla girişimci eylemlerde bulunmaktır. Belirsizliğin kesin olduğu bir ekonomide fırsat arama ve rekabet üstünlüğü elde etmenin tek yolu bilgidir. Piyasaların hızla değişmesi, teknolojilerin gelişmesi, rakiplerin giderek fazlalaşması, müşteri taleplerinin değişerek artması ve ürünlerin taklit edilerek hızla eskimesi nedeniyle başarılı olmak isteyen işletmelerin istikrarlı bir şekilde stratejik girişimciliği ve bilgi yönetimini kullanması zorunluluk olmuştur. Bu çalışmada stratejik girişimciliğin bilgi yönetimi performansı üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada stratejik girişimcilik ve bilgi yönetimi hakkında açıklayıcı bilgiler yer almaktadır. Uygulama stratejik öneme sahip bilgi yoğun bir sektör olan Bilişim 500 şirketlerinde yapılmış ve elde edilen sonuçlar istatistik programında analiz edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's global competitive environment, the firms, with their limited resources, have to create maximum value for shareholders by combining, analyzing the behaviors of competition advantage-seeking and opportunity-seeking as well as by providing balance between each other. This obligation caused strategic entrepreneurship concept to emerge as a result of integration of entrepreneurship and strategic management fields which develop independently from each other by the year 2000s. Strategic entrepreneurship is involved in entrepreneurial activities from the strategic point of view. İn an economy where the only thing that is certain is uncertainly, the only reliable resource of gaining continuous opportunity-seeking and competition superiority is knowledge. When markets change, technologies proliferate, rivals increase and rapidly aging imitation products, the firms which manage to survive are the ones using strategic Entrepreneurship and knowledge management consistently. This study aims to determine effect of strategic entrepreneurship on knowledge management performance. This study includes explanatory knowledge about strategic entrepreneurship and knowledge management. The practice has been performed in top 500 information companies and the results are analyzed and interpreted via SPSS statistic program.