Borsa İstanbul'u etkileyen faktörlerin incelenmesi ve 2011-2015 döneminde BİSTde işlem gören bankaların veri zarflama analizi ile etkinliklerinin değerlendirilmesi
BİST traded in Stock Exchange İstanbul in the period of 2011-2015 and examining the factors that affect banks with data envelopment analysis evaluation of activities
  1. Tez No: 442918
  2. Yazar: TAYFUN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa, Teknik Analiz, Veri Zarflama Analizi, Stock Market, Technical Analysis, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Borsa bir ülkede küçük fonların büyük yatırımları finanse edebilmesi için kurulmuş olup daha sonraları ekonominin genel yönünün tespit edilmesi için kullanılan bir barometre olmuştur. Borsadan kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar analiz yöntemleri kullanmaya başlamışlardır. Analiz yöntemlerinin dışında, borsayı etkileyen faktörler de analizlerle birlikte kullanılarak kazanç elde etme ihtimali yükseltilmiştir. Çalışmada borsayı etkileyen faktörlerden istikrar-istikrarsızlık dönemlerinde bankaların etkinlik dereceleri ele alınarak yorum getirilmeye çalışılmıştır. 2011-2015 yılları arasında Türkiye istikrar olarak çalkantılı dönemler yaşamasına rağmen bankaların etkinlik dereceleri yüksek olmuştur. Bu durum Türk bankalarının istikrarsız ortamda dahi rasyolarının güçlü olmasından kaynaklanmaktadır. 2001 bankacılık krizinden sonra BDDK'nın kurulması ve denetlenmesi bunun en önemli nedeni olarak gösterilir. Veri Zarflama Analizi ile girdi ve çıktılar kullanılarak anlamlı etkinlik seviyelerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise bankaların 2011-2014 döneminde etkin olduğu, 2015 yılında yaşanan gelişmelerin aşırı olumsuz olması nedeniyle bankaların 3/2 si etkin çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
Small fund has been established for the stock market in a country can finance large investment has been used as a barometer for determining the general direction of the economy later. Investors who want to benefit from the stock market began to use methods of analysis. Apart from the method of analysis, the factors affecting the stock market has also raised the possibility of earning conjunction with the analysis. degree of activity of banks in the stability-instability of the factors affecting the stock market have attempted to be taken into consideration comment. Between the years 2011-2015 was higher degrees of bank activity as stable despite living turbulent times Turkey. In this case the instability of Turkish banks is due to their even stronger ratios. After the 2001 banking crisis, the establishment and supervision of the BDDK is shown as the most important reason for this. Data envelopment analysis with the inputs and outputs using a significant level of activity has to be reached. In conclusion, the banks in the period 2011-2014, in the period enabled the banks hadn't been active due to being overly negative developments in 2015 3/2