Estetik üretimin teknoloji ve kültür ile etkileşimi bağlamında Bauhaus mobilya tasarımlarının günümüz mobilya tasarımlarına yansıması'
Interacti̇on wi̇th the contemporary aestheti̇c culture producti̇on technology in the context of the Bauhaus furni̇ture desi̇gn furni̇ture desi̇gn and reflecti̇on
- Tez No: 442984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Teknoloji, Teknoloji ve Kültür, Bauhaus, Mobilya Tasarımı, Aesthetic, Technology, Technology and Culture, Bauhaus, Furniture Design
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Araştırma da mobilya tasarımının tarihi gelişimi, Bauhaus öncesi ve sonrası tasarım anlayışları, Osmanlı'da mobilya tasarımının ve üretiminin örgütlenmesi Türkiye'de mobilya tasarımının ve üretiminin örgütlenmesi, Türkiye'de Bauhaus'u model alarak kurulan eğitim kurumlarının incelenmesi, Bauhaus mobilya tasarımının günümüz mobilya tasarımına etkileri değerlendirilmiştir. Bauhaus tarihi ve Bauhaus mobilya tasarımı yaklaşımından hareketle Bauhaus mobilya tasarım kriterleri oluşturulmuş, sınıflandırılmış ve örneklendirilmiştir. Bauhaus mobilya tasarım kriterleri fiziksel bakımdan, estetik bakımdan, üretim bakımından, kullanım bakımından, mekânsal ve kültürler arası etkileşimler açısından ele alınmış değerlendirilmiştir. 20. yüzyılın ikinci yarısında kurulan Bauhaus'tan günümüze mobilya tasarımında yaşanan gelişmeler değerlendirilerek Bauhaus tasarımının bu süreçteki etkisi üzerinde durulmuştur. Bauhaus kurulduğunda, tasarımın, araç ve olanaklarının tüm alanlarını sorgulamak görevini üstlenmiştir. Bir arada ve artan bir işbirliği içinde çalışma sağlanarak, bir ölçüde ortak bir anlayıştan yola çıkarak, zamanın endüstrisi, zanaatları, bilim dalları ve yaratıcı tasarım güçleri arasındaki bağlantıyı kurmayı başarmıştır. Bauhaus potasında oluşan bu sentez, temel tasarım uygulamasının yönlendirilmesiyle günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüz mobilya tasarımının Bauhaus mobilya tasarımı ile benzeşen ve ayrılan yönleri incelenmiş, Bauhaus mobilya tasarım kriterleri referans alınarak günümüz mobilya tasarım kriterleri oluşturulmuştur. Bu kriterleri sağlayacak bir mobilya tasarım önerisinin değerlendirilmesi sonucunda Bauhaus mobilya tasarımının günümüz mobilya tasarımına etkileri belirtilmiştir. Dört bölümden oluşan bu çalışmada, giriş bölümde çalışmanın amacı, önemi, varsayım, kapsam ve sınırlılıklar, yöntem ve tanımlar gibi kavramlar anlatılırken, Birinci Bölümde; estetik üretimin teknoloji ve kültür ile etkileşimi, İkinci Bölümde; mobilya tasarımları ve tasarımlara etki eden faktörler, mobilya tasarımının tarihi gelişimi incelenmiştir. Üçüncü Bölümde, Bauhaus'un tarihsel gelişimi incelenirken, Bauhaus'un oluştuğu ortam ve bu fikrin ortaya çıkmasında etkili olan kişiler ve kurumlar araştırmaya dâhil edilmiştir. Aynı zamanda okulun gelişim süreci ve bu süre içinde yayınladığı manifestolar konu edilmiştir. Bauhaus'un farklı eğitim sistemi, temel ilkeleri, öğretimin kapsamı genel başlıklar altında incelenmiştir. Okulda öğretici olarak görev alan sanatçıların, sanat ve zanaatın birliği için yaptıkları çalışma yöntemlerine yer verilmiştir. Dördüncü Bölümde; Bauhaus'un gelişim süreci ve ortaya koyduğu ürünlerin, yakaladığı evrensellik incelenirken, miras bıraktığı düşünce sisteminin 21. Yüzyılda mobilya tasarımında ev, aksesuarlarının ulaştığı nokta günümüzden bazı örneklerle değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tüm bu başlıklar altında elde edilen bulgulara göre varılan nokta endüstriyel tasarımın kurucusu olan Bauhaus'un, bu alanda bir başlangıç olarak kabul edildiği kendinden sonraki dönemlere örnek teşkil ettiği olmuştur. Daha sonrada sonuç ve öneriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research on the historical development of furniture design, the Bauhaus before and after design approach, organization of of the furniture design and production of the Ottoman organization of furniture design in Turkey and production, examination of educational institutions established Bauhaus taking model in Turkey, Bauhaus furniture design of modern furniture design effects were evaluated. Historic Bauhaus and Bauhaus approach to furniture design movement Bauhaus furniture design criteria have been established, are classified and illustrated. Bauhaus furniture design criteria for physical maintenance, aesthetically, in terms of production, in terms of usage are evaluated to alınmışv discussed in terms of spatial and inter-cultural interactions. Founded in the second half the 20th century to the present evaluation of the developments in design furniture from the Bauhaus is focused on the influence of the Bauhaus design in this process. It founded the Bauhaus, the design tools and querying all areas of their facilities has taken on the task. Work together in ensuring and increasing co-ordination, based on a common understanding of the extent, when the industry, crafts, has managed to make the connection between science and creative design forces. This synthesis of the Bauhaus in potash, irradiated by directing the basic design of the application and reached up to the present. similar Bauhaus furniture design, furniture design and examined aspects of today allocated Bauhaus furniture design criteria with reference to contemporary furniture design criteria have been established. The criteria for the evaluation of a proposal that will allow the effects of today's furniture design furniture designs of the Bauhaus furniture design results indicated. This synthesis of the Bauhaus in potash, irradiated by directing the basic design of the application and reached up to the present. similar Bauhaus furniture design, furniture design and examined aspects of today allocated Bauhaus furniture design criteria with reference to contemporary furniture design criteria have been established. The criteria for the evaluation of a proposal that will allow the effects of today's furniture design furniture designs of the Bauhaus furniture design results indicated. In this study consists of four chapters, the purpose of working in the introduction, importance, assumptions, scope and limitations, describing the methods and consepts such as definitions, in the first chapter; The technology and its interaction with culture aesthetic production, the second chapter; factors affecting the design and furniture design, development history of furniture design was investigated. In the third chapter, when examining the historical development of the Bauhaus, Bauhaus occurred and effective environment in which people and institutions in the emergence of this idea was included in the study. At the same time development of the school and manifestos issued during this period it is included. Different education systems of the Bauhaus, the scope of the basic principles and teaching are examined under general headings. Artists connected as a tutorial school are given to make their working methods for the unity of the arts and crafts. In the fourth chapter; Bauhaus development process and revealed that the products, when reviewing the captured universality, heritage left by the system of thought has reached the point of the 21st Century furniture home accessories and furniture designs have been evaluated with some examples of the present. All of this is achieved is the founder of industrial design according to the findings under the headings of the Bauhaus, as a starting point in this area and has been after him as a role model to arrive. Then conclusions and recommendations were evaluated.