Dijital teknolojiler bağlamında dijital öyküleme yaklaşımının güzel sanatlar eğitimine entegrasyonu
The integration of digital story telling approach intothe finearts education in the context of digital technologies
- Tez No: 442983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TOMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Öyküleme 1, Teknoloji Entegrasyonu 2, Sanat Eğitimi 3, Durum Çalışması 4, Digital Storytelling 1, Technology Integration 2, Art Education 3, Case Study 4
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler 21.yüzyıl bireyinin serbest zamanlarını değerlendirme biçimlerini, birbirleriyle iletişim kurma yöntemlerini, gelir elde etmek için uğraştıkları işin niceliğini ve niteliğini kısaca insana dair her şeyi etkilemektedir. Eğitim, bu etkinin en çok görüldüğü alanlardan biridir. Özellikle son dönemlerde eğitim alanında, tablet, e-kitap, e-dergi, interaktif akıllı tahta, akıllı sınıf gibi teknolojik ortam ve multimedya araçlarının kullanıldığı gözlenmektedir. Fakat bu ve benzeri araçların eğitim programına dâhil edilmesi tam anlamıyla yeterli olmamaktadır. Eğitim sistemi bu sorunu, öğrenim gören öğrencilerine, yeni ve yaratıcı fikirler sergileyebilmeyi, eleştirel düşünüp problem çözebilmeyi, işbirliğine dayalı çalışmalarda yer alabilmeyi, sorumluluk sahibi olabilmeyi, bilgi okuryazarlığı, medya okur-yazarlığı, bilgi ve iletişim teknolojileri okur-yazarlığı gibi becerileri kazandırabilmeyi de hedeflemelidir. Bu hedefe ulaşabilmek için eğitim sisteminde, yenilikçi sınıf ortamları oluşturmanın yanı sıra etkili pedagojik modellerin seçilmesi, öğretim programına entegre edilmesi ve yapılandırılması gerekmektedir. Öğrenme ve öğretme stratejilerine yönelik bu gereklilik, sanat eğitimi için de geçerli olmaktadır. Güzel sanatlar eğitimi alan öğrencilerin, her gün karşılaştıkları, kullandıkları veya katılımcısı oldukları dijital ortamları, bu ortamlarda deneyimledikleri sanatsal çalışmaları ve oluşan yeni sanatsal dili çözümleyebilmeleri için görsel okumalar yapabilmeleri, bilgiye nasıl ulaşacaklarını ve ulaştıkları bilgiyi nasıl kullanabileceklerini bilmeleri, eleştirel düşünmeleri ve bunları gerçekleştirirken dijital teknolojileri, gerek bireysel gerekse öğrenim sürecinin içine dâhil edebilmeleri sağlanmalıdır. Ancak Türkiye'deki güzel sanatlar lisesi öğretim programları incelendiğinde sanat eğitimindeki 21. yüzyıl gelişmelerine karşılık gelecek kazanımlara ve uygulamalara az sayıda yer verildiği görülmektedir. Bu çerçevede araştırmanın amacı, öğretim sürecine teknoloji entegrasyonunda etkili bir biçimde işe iv koşulabilen bir yaklaşım olan dijital öyküleme etkinliğinin Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümü öğretim etkinliklerine entegrasyonuna ilişkin öğrenci görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmacının hem uygulayıcı hem de tasarımcı olarak yürüttüğü etkinlik, çeşitli veri toplama araçlarıyla (gözlemler, görüşmeler, dokümanlar, raporlar) derinlemesine incelenmiş ve var olan durumun ortaya konulmasına ilişkin bir durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama süreci, 2013-2014 öğretim yılı güz döneminde ve 2014-2015 bahar döneminde Samsun Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Dijital öyküleme uygulamasına ilişkin farklı sınıf ve yaş düzeyindeki öğrencilerin bir araya getirilmesi ile önce pilot bir uygulama gerçekleştirilmiş daha sonra pilot uygulama sonuçları çerçevesinde asıl uygulama gerçekleştirilmiştir. Farklı yaş grubundan öğrencilerin uygulama sürecine dâhil edilmesi dijital öyküleme odaklı teknoloji entegrasyonunun farklı yaş grupları üzerindeki yansımalarını belirleyerek yaş grubuna dayalı ortak olan ve ayrışan noktaları ortaya koyma amacını taşımaktadır. Bu nedenle araştırmanın uygulama süreci, alan uzmanları ve uygulamanın gerçekleştirileceği okuldaki yönetici ve öğretmenlerle yapılan görüşmelere dayalı olarak serbest zaman etkinliği şeklinde planlanmıştır. Araştırmanın pilot uygulamasına dayalı çalışma grubunu, Samsun Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde öğrenim gören ve gönüllülük esasına göre farklı şubelerden bir araya gelen 9 öğrenci oluşturmaktadır. Pilot uygulama gerçekleştirilmesinin nedeni dijital öyküleme yolu ile teknoloji entegrasyonuna ilişkin öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi, katılımları, ilgileri, beklentileri ve önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda söz konusu öğrencilerle pilot çalışma kapsamında dijital öyküleme etkinliği gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında ise pilot çalışma sürecinden elde edilen bulgular doğrultusunda yapılandırılan serbest zaman etkinliği kapsamında, 2014-2015 öğretim yılı bahar döneminde aynı okulda öğrenim gören 9 öğrencinin katılımı ile dijital öyküleme etkinliği gerçekleştirilmiştir. Araştırmada etkinlik video kayıtları, araştırmacı günlükleri, öğrenci günlükleri, yarı yapılandırılmış görüşmeler, odak grup görüşmeleri, etkinlik dokümanları, öğrenci ürünleri veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırmanın verileri tematik analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiş, elde edilen bulgular araştırma soruları çerçevesinde yorumlanmıştır ve araştırmanın bulgularına dayalı olarak sonuçlara ulaşılmıştır. Sonuçlardan yola çıkılarak uygulamaya ve daha sonraki araştırmalara yönelik öneriler geliştirilmiştir. Bu çerçevede öğrencilerin dijital öyküleme uygulaması yoluyla teknoloji entegrasyonuna ilişkin olumlu görüşlere sahip oldukları, teknoloji kullanım yeterlilikleri çerçevesinde etkin katılım sağladıkları ve sanatsal uygulamalar ile teknoloji etkileşimine ilişkin aktif katılımcı oldukları sonuçlarına ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
The rapid developments in information and communication technologies has affected the individuals' free time activities, the ways of communication with each other, the quality and quantity of the work done to earn income, in short; everything about human. Education is one of the fields where this effect is most prevalent). In the field of education, it is observed that the technological environments and multimedia tools such as tablets, e books or magazines, interactive smart board, smart class have been used especially in recent years. However, integrating these and similar tools into the education program are not completely sufficient. This problem of the education system should target that their studying students have such skills that they can demonstrate the new and creative ideas, solve the problems by thinking critical, take parts in cooperative studies, take responsibility, make information literacy, media literacy, information and communication technology literacy. In order to reach this target in the education system, the effective pedagogical models along with creating the innovative classroom environment need to be chosen, integrated into the curriculum and configured. This necessity towards teaching and learning strategies is also valid for the education of art. In order to analyse the digital environments which the fine art students come across and use or participate every day, the art work which they have experienced in these environments and the newly formed artistic language, they need to be able to make visual literacy, know how to reach the information and how to be able to use the information they have reached, think critically and by doing all these, include the digital technology in both individual and learning process. However, when Fine Arts High School curriculum is examined, the acquisitions and applications corresponding to the advances of the twentieth century have not been encountered. Within this framework, the goal of this research is to reveal the students' opinions regarding the integration of the digital vii storytelling event, which is an approach working effectively in terms of technology integration in education process, into the teaching activities of the art department of fine arts high school. The activity conducted by the researcher as a practitioner and designer is examined deeply with the various data collection tools such as observations, interviews, documents, reports and a case study is conducted in regard to the revealing the current situation. The application process of the study is conducted within two phases in Anatolian Fine Arts High School during the spring term in 2014-2015 academic years and the fall term in 2013-2014 academic years. Regarding the digital storytelling application, by gathering the students in different classes and ages, a pilot scheme is first conducted and then the actual scheme is conducted within the scope of the results of the pilot scheme. Incorporating the students from different age groups in the application process is intended to demonstrate the common and splitting points based on age groups by determining the reflections of digital storytelling oriented technology integration on different age groups. Accordingly, the application process of the study has been planned as a free time activity based on the interviews with domain experts as well as administers and teachers at the school where the application has taken place. The working group based on the pilot program of the research is constituted with nine students studying at Samsun Anatolian Fine Arts High School and coming together from different branches on a voluntary basis. The reason why this pilot program has been carried out is to determine the readiness levels, participations, interests, expectations and suggestions of the students regarding the digital storytelling way and technology integration. In the second phase of the research, within the free time activity configured in accordance with the findings, obtained from the process of the pilot study, digital storytelling activity took place with the participations of nine students studying at the same school in the spring term of 2014-2015 school year. In the research, video records of the activity, researchers' diaries, students' diaries, semi-structured interviews, focus groups' interviews, activities' documents, students' products have been used as data collection tools. The data of the research are analysed using the method of the thematic analysis and the findings are interpreted within the framework of the research questions and the conclusions based on the research findings have been reached. Based on the conclusions, suggestions have been developed towards the applications and further researches. Within this framework, it has been reached the conclusions that students have positive thoughts about the technology integration with the way of digital storytelling application and they actively participate within the competences of technology usage and they are active participators regarding the artistic activities with the interaction of technology