Yönetici kadınlar ve orta yetişkinlik dönemleri arasındaki etkileşimin iş tatminleri üzerine etkisine dair görgül bir çalışma
An empirical study on the effect of the interaction between female managers and their adulthood periods on job
- Tez No: 443043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, Yönetici, Yöneticilik, Kadın yönetici, Orta yetişkin, menopoz, Spector iş tatmini ölçeği, Job Satisfaction, Executive, Stewardship, Female executive, Middle aged adult, Menopause, Spector job satisfaction scale
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı; yönetici kadınlar ve orta yetişkinlik dönemleri arasındaki etkileşimin iş tatminleri üzerine etkisini ortaya koymak, iş tatmin düzeylerinin yaş dönemlerine göre farklılaşmasını incelemek ve yaş dönemleri ile iş tatmin düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit edebilmektir. Araştırmanın evrenini, 2016 yılında, Adana ve Mersin bölgesindeki sanayi ve hizmet sektörlerinde çalışan kadın yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2016 Mayıs-Temmuz aylarında Adana ve Mersin'de sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Mersin GİŞKAD, Adana İŞKAD'a bağlı çalışan kadın yöneticilerden tesadüfî olarak seçilerek oluşturulmuştur. Bu araştırmada, araştırma modeli olarak nicel araştırma türlerinden olan tarama modellerinden, ilişkisel (korelasyonel) tarama modeli kullanılmıştır. Ölçeklendirilmiş tüm sorular için ve temel boyutlar için geçerlilik/güvenilirlik analizi yapılmıştır. Güvenirlik analizi sonucunda anket ,645 derecede güvenilir olarak tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formu iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde demografik bilgilerle ilgili soruların olduğu kişisel bilgi formu (Ek1), ikinci bölümde iş tatminini ölçmek amacıyla Spector'un İş Tatmin Ölçeği (Ek2) kullanılmıştır. Anketlerin toplanmasından sonra verilerin istatistiksel analizinde SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak, sürekli ölçümlerse ortalama ve standart sapma olarak özetlenmiştir. Gruplar arasındaki sürekli ölçümlerin karşılaştırılmasında dağılımlar kontrol edilmiş, parametrik dağılım ön şart varsayımı sağlandığından Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız Grup T testi kullanılmıştır. Üç ve üzeri değişken içeren grupların ikili karşılaştırmalarda Post-Hoc Tukey analizi kullanılmıştır. Tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0.05 olarak alıınmıştır. Araştırma sonucunda yaş değişkenine göre ileri yaş dönemindeki kadın yöneticilerde, medeni durum değişkenine göre dul olan kadın yöneticiler, çocuk sahibi olma durumu değişkenine göre çocuğu olan kadın yöneticiler, eğitim durumu değişkenine göre lise mezunu olan kadın yöneticiler, kıdem değişkeni durumuna göre 1-6 yıl arası ve 23 yıl ve üzeri kıdem yılına sahip olan kadın yöneticiler, statü durumuna göre üst kademe yöneticisi olan kadın yöneticiler, aylık gelir değişkenine göre 3501-5000 arasında gelire sahip olan kadın yöneticiler daha yüksek iş tatmin düzeyine sahiptirler. Toplam iş tatmin durumuna göre kadın yöneticiler, iş tatminin yeterli olduğuna kısmen katıldıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca yaş değişkeni ile iş tatmini arasında pozitif yönde ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. (r=,177) (p,003).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is three-fold: to put forward the effect of the interaction between female managers and their adulthood periods on their job satisfaction, to examine levels of job satisfaction according to age periods and lastly to detect a relationship between age periods and job satisfaction levels. The participants of the study involves female mangers, who work in industry and service sectors in the year of 2016 in Mersin and Adana. The sample of the study have been constituted by selecting female managers randomly, who are working for Mersin Chamber of Commerce, Adana Chamber of Commerce, Adana Craftsman Association, Mersin GISKAD Adana ISKAD between May and July in 2016. In the study, correlational scanning model, which is one of the quantitative research types, has been used for the research. For all the questions which exist in the scale, validity and reliability analyses have been conducted. As a result of the reliability analysis, the questionnaire has been considered ,645 reliable. The questionnnaire used in the study has two parts. In the first part, a personal information form including demographic information (Appendix 1) has been used whereas Spector's Job Satisfaction Scale (Appendix 2) has been used to measure job satisfaction levels. After gathering the questionnaires, the data have been analyzed with SPSS 20.0 statistical package. Categorical measurements have been specified with numbers and percentage, continuous measurements have been specified with averaging and standart deviation. Distributions checked during the comparison of groups' continuous measurement, One-way Variance Analysis and Independent Group T Test has been used because of obtaining parametric prerequisite assumption. Post-Hoc Tukey analysis has been used during pairwise comparison of groups which include three or more variables. The result of statistical importance of all tests is 0.05. At the end of research, the study concludes that, according to age variable, elder female executives, according to marital status, widow executives, female executives with children, high school graduate female executives, 1-6 and more than 23 years senior executives, top executives and the executives earn 3501-5000 have higher job satisfaction. According to total job satisfaction status, female executives partially agree with the job satisfaction. Also statistically, a meaningful and positive relationship has been determined between age variable and job satisfaction.