Amme alacaklarının korunması yöntemlerinden tasarrufun iptali davası
Case of cancellation of saving from the protection of proprietary receivables
  1. Tez No: 443049
  2. Yazar: BURAK AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞENOL KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Amme Alacağı, Amme Alacağının Korunması, Amme Alacağının Korunması Yöntemleri, Tasarrufun İptali Davası, Public, Protection of the Amway Tree, Methods of Protection of the Amway Tree, Saving and Cancellation Case
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Devlet, kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için gelire ihtiyaç duyar. Devlet gelirlerinden en önemlisi ve garantilisi vergi olmakla birlikte, birçok kamu geliri daha bulunmaktadır. Kamu gelirleri, tahsil aşamasına geldiğinde kamu alacağı niteliğini kazanmaktadır. Kamu alacaklarının hızlı ve kolay şekilde tahsil edilmesi kamu hizmetlerinin devamlılığı bakımından önem taşımaktadır. Bu nedenle, kanun koyucu tarafından kamu alacaklarının hızlı ve kolay şekilde tahsil edilmesinin yanında, tahsil aşamasının öncesi ve sonrasında kamu alacaklarının tahsilinin güvence altına alınmasına yönelik kanuni düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye' de kamu alacaklarının takip ve tahsiline ilişkin hükümler, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun' da düzenlenmiştir. Anılan kanunda, kamu alacaklarının hızlı ve kolay tahsiline ilişkin hükümler yanında kamu alacaklarının korunması yöntemlerine ilişkin hükümler de yer almaktadır. Bu yöntemlerin en önemlileri; teminat alınması, ihtiyati tahakkuk, ihtiyati haciz ve rüçhan hakkıdır. Bunun yanında birçok koruma yöntemi mevcuttur. Tasarrufun iptali davası, borçlarını ödemeyen borçlunun malvarlığından çıkardığı değerler üzerinde giriştiği tasarrufların kamu alacaklısı yönünden geçersizliğini tespit ettirmek ve dava konusu değerler üzerinden kamu alacaklarının tahsilini sağlamak amacıyla açılan bir davadır. İptal davası, kanunun deyimi ile borçlunun tasarruf ve muameleleri hakkında açılabilecektir. Kanunda, iptal edilebilecek tasarruflar sınırlı olarak sayılmamıştır. Genel bir tanımlama yapılmış ve borçlunun malvarlığını alacaklısının zararına eksilten tasarrufların en geniş anlamı ile iptal davasının konusunu oluşturacağı ifade edilmiştir. Bu çalışmanın konusu, kamu alacağının koruma yöntemlerinden biri olan tasarrufunun iptali davalarını tüm yönleriyle incelemek ve değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The state needs to be able to fulfill public services. There are many public revenues along with the most important and guaranteed tax of state revenues. Public revenues gain public acceptance when it comes to the collection stage. The collection of public receivables quickly and easily is important for the continuity of public services. For this reason, legal arrangements have been made by lawmakers to collect public receivables quickly and easily, as well as to ensure the collection of public receivables before and after the collection phase. Provisions relating to the follow-up and collection of public receivables in Turkey are regulated in Law No. 6183 on Procedures for Collection of Public Receivables. Provisions regarding the methods of protecting public receivables as well as the provisions regarding the quick and easy collection of public receivables are included in the said sentence. The most important of these methods are; Collateral acquisition, precautionary accrual, precautionary seizure and the right of priority. There are many ways of protection. The cancellation case is a case to determine the invalidity of the public debtors 'savings on the value they deduct from the assets of the debtor who does not pay debts, and to collect public claims over the plaintiffs' values. The cancellation case may be opened on account of the savings and the treatments of the debtor by the law. In his opinion, the savings that can be canceled are not counted as limited. A general description has been made and it has been expressed that the issue of the cancellation case will constitute the broadest sense of the savings which would be detrimental to the creditor's creditor's claim. The subject of this study is to examine and evaluate the cancellation of the dispossession, which is one of the protection methods of the public, in all aspects.