Boşanma sebeplerinin Türk ve İslam hukuku açısından değerlendirilmesi
Grounds for divorce in Turkish and İslamic law
- Tez No: 443097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, nafaka, talak, tefrik, iddet, Divorce, alimony, talaq, severance, iddah
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Eşlerin evlilik birliğini ve böylece ortak yaşamı sona erdirme isteklerine boşanma denilmektedir. Osmanlı Devleti döneminde İslam Hukuku kuralları uygulanmıştır. Kadının boşanma hakkı olsa da genellikle erkek ağırlıklı olan bu sistemde talak (erkeğin sebepsiz boşama hakkı) önplana çıkmıştır. 1917'de çıkan Hukuk-i Aile Kararnamesi ve 743 Sayılı Medeni Kanun bu kuralları oldukça modernleştirmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ise boşanmanın sınırlarını mümkün olduğunca net bir şekilde çizmiştir. Hakime de geniş bir takdir yetkisi tanınmıştır. Hakim boşama kararı vermeden boşanma sayılmaz. Ayrıca birçok maddede hakim vicdanen karar verecektir.
Özet (Çeviri)
Divorce is one of the forms of termination of the marriage. So common life ended. Islamic law rules were applied during the Ottoman Empire. Women have right of divorce. But man is a weighted in this system. Talaq (man has right to divorce for no reason) in the foreground. After we have“the Family Law Decree”in 1917 and No. 763 of the Civil Code were modernized. No. 4721 of the Turkish Civil Code was drawn clearly the limits of divorce. Judge has a wide margin of discretion. The judge is not considered divorce without the divorce decision. Also, the judge will decide in all conscience inmany substances.