Foreign exchange risk and financial performance: The case of Turkey
Döviz kuru riski ve finansal performans: Türkiye örneği
- Tez No: 443109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz Açık Pozisyon, Hedge, Finansal Performans, Göreli Satın Alma Gücü Paritesi, Short FX Position, Hedging, Financial Performance, Relative Purchasing Power Parity
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı, sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların döviz açık pozisyon miktarlarını, bu açık pozisyonların şirketlerin finansal performansına etkisini ve şirketleri pozisyon açmaya iten etmenlerin incelenmesidir. 30 firmanın 2012 yılının üçüncü çeyreği ile 2015 yılının 2 çeyreği arasındaki 12 çeyrek dönemlik finansal raporları analiz edilmiş, açık pozisyonu olan şirketlerin faaliyet karlılığının olmayanlara göre düşük olduğu bulunmuştur. Pozisyon açan şirketler aktif karlılıklarını TL'nin değer kazandığı dönemlerde diğerleri ile aynı seviyeye getirebilmekte, değer kaybettiği dönemlerde ise ciddi kar kayıplarına maruz kalmaktadır. Uygulanan regresyon testi firmaların pozisyon açma kararlarını bir önceki dönem finansal performansını inceleyerek verdiklerini ve önceki dönemde likiditesi ve varlık verimliliği iyi ancak aktif karlılığı düşük olan firmaların pozisyon açma eğiliminde olduğunu göstermiştir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the amount of foreign exchange open positions of manufacturing and service sector companies, to determine the effect of open positions on companies' financial performance and to find out the factors that contribute to the firms' tendency of keeping short foreign exchange position. The analysis conducted on 30 firms for the period spanning from the third quarter of 2012 to the second quarter of 2015 showed that operating profitability of the firms with short foreign exchange position was lower than operating profitability of firms with long foreign exchange position. The performed ANOVA test indicated that companies with short foreign exchange position were able to increase their overall profitability to the same level as companies with long foreign exchange position in periods when local currency was overvalued, but exposed to serious losses in periods of local currency devaluation. Applied regression analysis revealed that companies carried short foreign exchange position in the present period had higher liquidity and asset efficiency and lower overall profitability than companies with long foreign exchange position in the previous period