Sanatta yabancılaşma ve yeniden üretim
Alienati̇on and reproducti̇on in art
- Tez No: 443110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, özne, toplumsal hareket, yabancılaşma
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tezde“ Yabancılaşma Teriminin Sanata Olan Etkisi ”araştırma konusu olarak seçilmiştir. Araştırma çalışmaları yapılırken toplumsal hareketler, özne kuramları, sanat ve yabancılaşma etrafında değerlendirilmiştir.“Kişinin toplumdan neden uzaklaştığı ? ”,“ sanatsız toplum olur mu? ”,“sanatın geçmişten günümüze tarihte nasıl bir rol oynamıştır ? ”vb. soruların yanıtları aranmıştır. Resmin başlangıcı, yapısal olarak değişimi ve gelişimi hakkında genel bilgi verilmiştir. Bu bağlamda gelişen resim teknikleri anlatılmış olup teknoloji ve gelişen endüstrinin sanatı geliştirip geliştirmediği de tartışma konusu olmuştur. Çalışmanın amacı dünya sanatında yabancılaşmanın sanata olan etkisidir. Kişinin özne kaybı ele alınmış olup yetiştiği toplumun üzerinde bıraktığı etkiler ve toplumsal hareketlerden aldığı aksiyonlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis ,“Alienation as an Effect in Art ”is chosen as its theme. In researches social movements and subject theory are focused between alienation and art. Looking for answers of questions similar to“ Why individuals are drawn away from society?”,“ How can a society exist without art ? ”and how art had a role in story. Beggining of painting as a practise and its development is mentioned. Developing discussed trough by mentioning how affects painting. The mission of this work is researching affect of alienation in art worldwide. How individuals löse their subjection is discussed and how this the affects society as a whole discussed.