Mehmet Âkif ve Abdullah et-Tayyib'in şiirlerinde geleneğin ihyası
The revial of tradi̇ti̇ons in poetri̇es of Mehmet Akif and Abdullah et_Tayyib
- Tez No: 443150
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmed Âkif, Abdullah et-Tayyib, Âsım, Gelenek, İhya, Karşılaştırmalı Edebiyat ve Medeniyet, Mehmed Âkif, Abdullah et-Tayyib, Âsım, Tradıtıon, Revival, Comparative Literature and Civilization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Karşılaştırmalı edebiyat alanında gerçekleştirdiğimiz bu çalışma, önsöz ve giriş ile birlikte, üç bölüm ve sonuç ve değerlendirme kısımlarından oluşmaktadır. Birinci bölümde Şairlerin Hayatları, Edebi Kimlikleri ve Eserleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde başta Gelenek Tanımları ve Anlayışları olmak üzere Mehmed Âkif ve Abdullah Et-Tayyib'in Bakış açılarına göre gelenek anlayışları, Türkiye ve Sudan'daki ilmî, edebî, fikrî alanlarda oynadıkları roller ve geleneğin ihyası hususunda benimsedikleri tavırlar -örneklere ve kaynaklara dayanılarak- irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Mehmed Âkif ve Abdullah Et-Tayyib'in bir medeniyetin şairleri olarak geleneğin ihyası noktasında benzerlik ve farklılık arz eden yönleri, şiirlerinde“manevî gelenek”in yansıması, her ikisinde de ortak olan“Asım”kavramı ve idrakinin Akif'in“Asım”metninde, Abdullah et-Tayyib'in de“Asımın Yolculuğu”şiirinde nasıl işlendiği incelenmiş ve bunların Gelenek bağlamında okunması gerçekleştirilmiştir. Âkif ve Abdullah Et-Tayyib'in Şiirlerinde Maddî Geleneğin Yansımasını Sonuç ve Değerlendirme bahsi ile Kaynakça kısmı tamamlamaktadır.
Özet (Çeviri)
We compfored this study in the field of comparative literature. it's consist an introduction, evaluation and three chapters. The first chapter consists the Lives of the poets, their literary identities and their literary works. The second chapter is about the perspective of tradition according to Mehmed Âkif and Abdullah et-Tayyib points of view. Including the definition and understanding of tradition, the scientific, literary and intellectual roles that Âkif and et-Tayyib played in revival of tradition in Turkish and Sudanese Literatures with some examples in context. The third's chapter consisted of the similar and differences aspects of Âkif and et-Tayyib as one civilization's poets in the point of tradition's revival, the reflection of "spiritual and nonspiritual traditions in their poetries and rereading Akif's Asim's generation poem and et-Tayyib's Asim's journey poem in a context of Islamic tradition and finally we completed the study by the part of Evaluation and Results and list of bibliography.