Türkiye'de istihdam teşviklerinin kadın istihdamı üzerindeki etkileri: Nitel bir araştırma
The effects of employment incentives on wowen's employment in Turkey:A qualitative study
  1. Tez No: 443195
  2. Yazar: DİDEM KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın istihdamı, aktif istihdam politikaları, kadın istihdam teşvikleri, Women's employment, active labour market policies, incentive of women's employment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Dünyada ve Türkiye'de kadınların ülke ekonomilerine katkıları, işgücü piyasalarında kendilerine yer bulmaları ile doğru orantılıdır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların işgücü dışında tutulmaları ekonomik büyüme ve kalkınmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Dünyada Sanayi Devrimi'nin yaşanması, Türkiye'de ise Cumhuriyet'in ilanı, kadınların işgücüne katılımında bir dönüm noktası olmuştur. Ancak kadınların çalışma hayatına girmeleri beraberinde bir takım sorunların yaşanmasına yol açmıştır. Bu sorunların en temel baş aktörü ise toplumun kadına biçtiği“Geleneksel Cinsiyetçi Rol”dür. Bu bağlamda ülkeler kadınların çalışma hayatında yaşadıkları olumsuzlukları gidermek, kadın işsizlik oranlarını azaltmak ve kadın istihdamını arttırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaları amacıyla bir dizi istihdam politikaları ortaya koymuşlardır. Aktif İşgücü Politikalardan biri olan İstihdam Teşvikleri önemli bir işgücü politikası olarak değerlendirilmektedir. İstihdam Teşvikleri, özellikle ekonomik kriz dönemlerinde Kamu İstihdam Kurumları tarafından düzenli olarak uygulanan politikalar haline gelmiştir. Bu çalışmada; dünyada ve Türkiye'de kadın istihdamının mevcut durumu ele alınmıştır. Kadınların işgücü piyasalarında karşılaştıkları engeller ve bu engelleri ortadan kaldırmak üzere uygulanan politikalara yer verilmiştir. Türkiye'de 2008 yılında uygulanmaya başlanan Kadın İstihdam Teşvikleri, yapılan saha çalışmasıyla analiz edilmiştir. Bu teşviklerin uygulanmasında işgücü piyasalarında yaşanan zorluklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
All around the world and in Turkey women's contribution to a country's economy is in direct incentive to finding themselves a place in laborforce market. Women who constitute half of the popularion when being excluded from the laborforce, it effects the growth and development negatively. In the world the industrial revolution and in Turkey declaration of Turkish Republic has been a turning point in women's participation to laborforce. However women's participation to laborforce brought some problems within. The main actor of these problems is the“traditional sexist role”assigned to women by society. In this context countries have put forward some employment policies in order to eliminate the problems women face in the work life, to reduce the percentage of women's unemployment and to participate in the countries economy by increasing women's employment. Employment Incentives which is one of the active labour market policies is considered to be one of the most effective laborforce policy. Employment incentives, especially during the times of economic crisis, has become regularly applied policies by the public employment institutions. In this study, the current situation of women's employment in the world and in Turkey is covered. The obstacles women face in the laborforce market and the policies implemented to eliminate these problems are taken into consideration. In Turkey the women's employment policy implemented in 2008,is analized with a field research. The problems seen in the laborforce market during the implementation of these promotions are examined.