Türkiye'de azınlık basınına bir örnek Süryani Kadim Cemaatinin yayımcılık faaliyetleri: İdem Dergisi örneği
A sample of minority publishing in Turkey, the publishing activities of Syriac community: İdem periodical magazine as an example
  1. Tez No: 443243
  2. Yazar: MESUT İRİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık, İdem, Metropolit, Süryaniler, Yayım, İdem, Metropolitan, Minority, Publishing, Syriac
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Süryaniler ile ilgili yapılan araştırmalar yeterli seviyede değildir. Yapılan çalışmaların genel çerçevesine bakıldığında ise Süryanilerin tarihi ön plana çıkmaktadır. Türkiye'de yaşamakta olan diğer gayrimüslim topluluklarla özellikle Rum, Ermeni ve Yahudiler ile ilgili birçok çalışma görülmektedir. Özellikle Hıristiyan doktrinlerin temellerini atmış, Antakya ana kilisesini kurmuş Süryaniler göz ardı edilmiştir. Araştırmanın amacı Süryanilerin geçmişten günümüze yayımcılık faaliyetlerinin incelenmesidir. Bu çerçevede Süryanilerin kökeni tarihsel süreç içerisinde ele alınmıştır. Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyetinde Süryanilerin genel statüleri ve İlk matbaa faaliyetleri ile beraber yayımcılık faaliyetleri günümüze kadar ortaya koyulmuştur. Spesifik olarak günümüzde çıkartılan İstanbul Süryani Kadim Metropolitlik Dergisi İdem koleksiyon incelemesi yapılmıştır. Dergi içeriği incelenirken aynı zamanda Süryanilerin ekonomik, toplumsal ve siyasal statüleri görülmüştür. Çalışma bir sonraki çalışmalara basamak olma amacı gütmektedir. Veri toplama tekniği olarak kaynak tarama ve derinlemesine görüşme metodu uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The researches abaout the Syriac community are not sufficent enough. When we look at the general aspect of studies, the Syriac History is the most studied aspect. There are a lot of studies about the other non-muslim communities in Turkey, i.e. The Greek, The Armenian and The Jewish communities. The Syriac, who established the Antioch Church that founded the basic doctrines of Christianity have been ignored. The aim of this research is examining the publishing activities of the Syriac throughout history. Within this framework the origin of the Syriac community has been examined within a historical framework. The general status of the Syriac community through Ottoman Empire and the Turhish Republic ruling periods and the publishing activities starting from the first printing press until today have been shown. İdem, which is the periodical magazine published by the İstanbul Syriac Church/community, has been examined specifically. While examining the content of the magazine the economic, social and political aspects of the Syriac community have been studied. This study is intended as the first step of a further and more comprehensive study. Literature review and interview are used as data collecting techniques.