Kosova'daki Türklerin uyum/entegrasyon meseleleri
Compliance with that Turks in Kosovo / integration issues
- Tez No: 443242
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Türkler, Uyum, Entegrasyon, Türkçe Eğitim, Kosovo, The Turks, Harmony, İntegration, Turkish Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Tarih boyunca birçok devletin kurulduğu Kosova, çok etnikli, çok dilli ve çok dinli bir sosyokültürel yapıya sahip¬tir. Bu sosyal doku içinde varlığını devam ettiren Türklerin de yaşadığı Kosova, Osmanlı ile başlayıp Türkiye Cumhuriyeti ile devam eden ikili ilişkilerin yoğun olduğu bir ülkedir. Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin sağlam bir zeminde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle tezde sırasıyla, entegrasyon kavramı ve teorileri, nüfus ve etnik yapısı, ekonomik durumu, coğrafi konumu ve jeopolitik öneminin iki toplum açısından ne anlama geldiği ele alınmıştır. Ayrıca Türklerin Osmanlı döneminde, Yugoslavya döneminde ve günümüzdeki entegrasyonu değerlendirilmiştir. Tezimin ana konusu olan, Kosova Türklerinin birlikte yaşadıkları topluma açılmama/açılamama, sorunu ele alınmış, uyum için birlikte yaşadıkları toplumun konuştuğu dili öğrenmeleri gerektiği analiz edilmiş, Arnavutçayı öğrenememenin sonuçları değerlendirilmiştir. 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın bu yeni döneminde, burada yaşayan Türkler ve Türkiye ile olan ilişkilerine muhtemel etkileri aynı çerçevede değinilmiştir. Alan çalışması kapsamında Kosova'ya yaptığım seyahat, oradaki gözlemlerim, yaptığım ikili görüşmeler ve konu ile ilgili Türkiye'de yapılmış akademik çalışmalar taranarak, geleceğe yönelik perspektif ortaya konulması amaçlanmıştır. Sonuç olarak Kosova'daki Türklerin uyum meselelerindeki en önemli sorun Arnavutçayı öğrenmemeleri olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Kosovo, where throughout history many states were established, has a multiethnic, multireligious and multilingual sociocultural structure. Within this social fabric Turks are struggling to maintain its presence in Kosovo with which Turkey has strong bilateral relations dating back to Ottoman period. Therefore, it is important that the relations between Kosovo and Turkey be secured on a solid basis. In this thesis, integration notion and theories, population and ethnic background, economic status, geographical location and geopolitical importance are discussed respectively. In addition, throughout the history the impact of the Turks, on the history and culture of the states founded on this land is assessed. The main topic of the thesis is the adaptation problem of Turks to the society they lived in. It is asserted that the key to the solution to the problem is learning the language spoken by the society. The possible effects of the new era of Kosovo, after declaration of the independence in 17 February 2008, on Turks that live there and on the relations with Turkey are analyzed in the same frame. It is aimed to put forward a perspective for the future based on bilateral talks, observations and literature review of relevant academic studies in Turkey. As a result, it is argued that the most important aspect of the integration problems for Turks in Kosovo is their lack of good command of local language, Albanian.