Ceza Muhakemesi Kanununda uzlaşma
Conciliation in Criminal Procedure Law
- Tez No: 443267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzlaşma, şüpheli, mağdur, uzlaştırıcı, mahkeme, eğitim, yargı, Compromise, reconciliation, victim, suspected, compromiser, court, education, judgement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yüksek lisans tezinin ele aldığı konu“Ceza Muhakeme Kanununda Uzlaşma”dır. Uzlaşma kavramı, 5271 sayılı Ceza Muhakeme Kanunu'nun 253 maddesinde düzenlenmiştir. Uzlaşma kavramını kısaca tanımlayacak olursak, suça konu fiilin işlenmesinden sonra şüpheli ile mağdur arasında meydana gelen anlaşmazlığı, hâkim veya cumhuriyet savcısının ya da bunların görevlendireceği bir uzlaştırmacı girişimleriyle tarafları uzlaştırarak her iki tarafı da tatmin etmektir. Uzlaşma kurumunun hukukumuza girmesinin en başta gelen nedenleri tarafları uzun süren bir yargılama sürecinden kurtarmak, mağduru da sürece katarak adaleti sağlamak, mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve yargılama maliyetlerini düşürmektir. Uzlaşma kurumunun başarılı olabilmesi için, uzlaşma kurumunu uygulayacak olan hâkim, savcı ve uzlaştırıcıların meslek içi eğitimlere önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This post graduate's subject is compromise on law of criminal procedure. This compromise is organized by the 5271 number Law of criminal procedure item 253. If we describe reconciliation term shortly after the event which is subject of crime came into existence, disagreement between suspected and aggrieved party, to compromise both parties and satisfy them by the judge or goverment attorney or compromiser who is appointed by judge and attorney. The very first reason why reconciliation came into our literature is to suffer both parties from long judgement periods, to secure justice by bringing victim into period, to lessen workload of the courts and judgement expenditure. First need for reconciliate institution for being successful is to give very good institutional education to the people who is going to implement reconciliation institution in judgement, attorney or appointed.