Türkiye Cumhuriyeti'nin Filistin-İsrail siyaseti ve İsrail'nin tanınması
The Palestinian-Israel politics of the republic of Turkey and recognition of Israel (1920-1950)
  1. Tez No: 443358
  2. Yazar: UĞUR ÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İsrail, Siyonizm, de facto, tanıma, Turkey, Israel, Zionist, de facto, Recognition
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yahudilerin tarih sahnesinde var olma mücadelesi süresince Türkler ile yollarının kesişmesine kısaca değinilerek İsrail- Türkiye ilişkisi ele alınmıştır. Yahudilerin vaad edilen topraklara ulaşma mücadelesinde Osmanlı Devleti'nin olumlu ya da olumsuz etkisine değinilerek; konu uzatılmadan Siyonizm ve Siyonist Teşkilatın Yahudi Yurdu kurma adına dönemin büyük devletleri nezdindeki girişimleri kronolojik olarak ortaya konulmuştur. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Yahudi emellerine yaklaşımları ve Siyonist yapılanmaya karşı tutumlarının safhaları da dikkate alınarak çalışma İsrail'in kurulmasına getirilmiştir. İsrail kurulmadan önce bölgede sirayet eden Arap- Yahudi çatışması ve İsrail'in de kurulması ile İsrail- Arap Savaşları süresince Türkiye'nin takip ettiği diplomatik yol ve amaç anlaşılır kılınmaya çalışılmıştır. Realist uluslararası kuramın da doğup güçlendiği dönemde Türkiye'nin İsrail'i önce de facto ardından da de jure tanıma serüveni içten ve dıştan hatta tarihi perspektiften bilimsel olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Neden sorusu ile başlayan ve çıkarların birbirini takip ettiği dış siyasetin gölgesinde Türkiye-İsrail ilişkileri irdelenmiştir. Bölgesel kaosun yanında Türkiye'nin var olma ve güvenlik kaygısı Türkiye'nin dış siyasetine yön verirken; İsrail'in de kendi uluslararası düzende kendini kabul ettirme ve bölgeye açılan bir kapı olarak Türkiye'yi görmesi üzerine, asılardır Türk devletleri ile Yahudiler arasında var olan ilişki eşitlikçi bir düzlemde Türkiye-İsrail olarak tesis edilmiştir. Artık iki eşit devlet çıkarları ve hedefleri doğrultusunda ilişki içerisinde olmuştur. SSCB'nin rejim ihracı tehdidi ile Türkiye üzerinde oluşan derin güvenlik kaygısı Türkiye'yi Batı Bloğu'nun yanında, SSCB'nin karşısına konumlandırmıştır. Netice itibariyle yaşanılan Soğuk Savaş, bu iki devletin köklü ilişkiler kurmasına vesile olurken; Soğuk Savaş Sonrası dönemin en önemli yaklaşımlarından olan Karşılıklı Bağımlılık kurumuna da zemin hazırlamıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey- Israel relations was discussed taking into account the historical depth abd perspective. Longing for the land promised in restoring the Jews and Israel's two thousand year focused on the effect of the establishment of the exile. In addition to the relationship of Jews with the Ottoman Empire also briefly. The birth of Zionist and Zionist Organization and the Jewish case effect were invastigated.Even the Zionist Organization attempts to establish Jewish nation state of focused. In the last years of Ottoman Empire, attempts to be the state of the Jews also were analyzed. The reaction of the Ottoman Empire as correspond the Jewish attempts. Focused on the attitude of the Ottoman's correspond to Jewish initiative –spread- in the Middle East, Arap- Jewish conflict and Israel's growing struggle with establishing were discussed. At the same time, follows the foreign policy of Turkey tried overridden clearer. Realist international theory strengthened by period, Turkey-Israel diplomatic relations between the establishment was investigated with scientificall perspective. Wıth question of why the research was started. Diplomatic approaches were established with interess and some reasons in this era. There was concern about security and territorial integrity in the Turkish Government. And these worries determined perspective of Turkish Foreign Policy. There was Soviet Union threat and this was serious. In addition, Communism was secondary threat. As a result of these two concerns, in particular, Turkey took part in the United States and the West. So Turkey was positioned in front of the USSR and Eastern bloc. So Turkish Foreing Policy was influenced by the Cold War. Thanks to the Cold War, Israel and Turkey established foreign relations. In addition, although the Arap States.But Turkey, the first, recognized as de facto Israel. Because Turkey was hesitated from Arap States reactions. End of this period; interdependence theory –institution- was established. Turkey and Israel expreienced the realist theory at era of Cold War.