İttihat-terakki ve Makedonya sorunu 1908-1912
Union- progress and Macedonia problem 1908-1912
- Tez No: 443502
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Meşrutiyet, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Makedonya Sorunu, Merkeziyetçilik, İttihad-ı Anasır, Constitutional Monarchy, the Committee of Union and Progress, Macedonia problem, Centralization, Ottomanism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Meşrutiyetin tekrar ilanıyla birlikte İttihat ve Terakki Cemiyeti, imparatorluğun kronikleşen sorunlarından biri olan Makedonya sorununu çözmek istiyordu. İttihat ve Terakki Cemiyeti, Meşrutiyetin ilanıyla Makedonya sorununu uzlaşma temelinde çözmek için sorunun taraflarıyla görüşmelere başladı. Görüşmeler devam ederken İttihat ve Terakki Cemiyeti siyasi programını ilan etti. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin siyasi programı tarafların tepkisine neden oldu. Çünkü İttihatçılar, Makedonya sorununu mecliste merkeziyetçilik ve ittihad-ı anasır politikaları çerçevesinde çözmek istiyorlardı. Görüşmelerde herkesin kendi siyasi programları doğrultusunda çözüm istemelerinden dolayı bir sonuç alınamadı. Görüşmelerden uzlaşma çıkmayınca İttihatçılar sorunun çözümünü meclise havale etti. Meclisin açılmasından kısa bir süre sonra 31 Mart Ayaklanması patlak verdi. İsyanın bastırılmasından sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti siyasi programını uygulamak için uygun bir siyasi ortam buldu. Bu siyasi ortamda İttihatçılar Makedonya sorununu kendi politikaları doğrultusunda çözmek için harekete geçti. Meclisteki siyasal üstünlüğünü de kullanan İttihatçılar Makedonya'da siyasi, idari, kültürel ve güvenlik politikalarını hayata geçirdi. Bu politikalar 1909-1911 yılları arasında eş zamanlı uygulamaya konuldu. Merkeziyetçilik ve ittihad-ı anasır çerçevesinde uygulanan siyasi, idari, sosyal ve kültürel politikalar aynı zamanda İttihat ve Terakki Cemiyeti ile gruplar arasındaki ilişkilerin gelişimini de belirledi. Bu politikalarla eş zamanlı olarak Makedonya'da asayiş sorununu çözmek için güvenlik politikaları hayata geçirildi. Güvenlik politikaları Makedonya'da kamu güvenliğinin sağlanması ve diğer politikaların başarılı olması için oldukça önemliydi. Güvenlik politikaları 1909 Eylülünden 1911 sonuna kadar etkin bir şekilde uygulandı. Fakat 1911 yılı sonunda dış ve iç olayların etkisiyle İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin iktidardaki gücü zayıfladı. İttihatçılar 1912 yılında Rumeli Islahat Komisyonu ile son bir atak yaptı. Fakat Rumeli Islahat Komisyonu'nun çalışmalarından bir sonuç alınamadan I. Balkan Savaşı patlak verdi ve Makedonya kaybedildi.
Özet (Çeviri)
After the reproclamation of Constitutional Monarchy, the Committee of Union and Progress had aimed to resolve Macedonia issue which was one of the chronic problems of the Ottoman Empire. After the proclamation, the Committee of Union and Progress initiated debates with the parties to solve Macedonia problem in the base of negotiations. During the negotiations the Committee of Union and Progress declared its political program. The political program of the Committee of Union and Progress got reaction by the parties since the Unionists had aimed to solve the problem via centralization and Ottomanism policy in the parliament. Since all parties insisted on solving the problem through their own political program, negotiations remained inconclusive. Since there was no political consensus as a result of the negotiations, the Unionists referred to the parliament for the solution. Just after the parliament had been formed, March 31 Movement broke out. After the revolt had been suppressed, the Committee of Union and Progress had a suitable platform to apply its own political program. Using its political superiority the Unionists stepped into action their political, administrative, cultural and security policies in Macedonia. These policies put into practice simultaneously during the years of 1909 and 1911. Political, administrative, social and cultural policies in the frame of centralization and Ottomanism, meanwhile, defined the development of relations of the Committee of Union and Progress with the other groups. Simultaneously with these policies, security policies put into practice to prevent the problems in Macedonia. Security policies had a crucial importance to secure the public safety and succeed in other policies. Security policies implemented effectively from September 1909 to the end of 1911. As a result of the internal and international facts, however, the Committee of Union and Progress fell into a decline at the end of 1911. The Unionists had shot their bolt with Rumelian Reformation Commission in 1912. Before getting a result from the works of Rumelian Reformation Commission, the first Balkan War broke out and Macedonia was lost.