İçsel aile sistemleri ölçeğinin Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Turkish form of variability and credibility study of internal family systems scale
  1. Tez No: 443543
  2. Yazar: ASLIHAN KÜTÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM KOŞE DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe form, geçerlilik, güvenilirlik, İçsel Aile Sistemleri, Turkish form, validity, credibility, Internal Family Systems Scale
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın temel amacı İçsel Aile Sistemleri Ölçeği' nin Türkçe formunun psikometrik özelliklerini incelemektir. Ölçeğin psikometrik özellikleri ise açımlayıcı ve dogrulayıcı faktör analizi, madde analizi ve güvenilirlik çalışmaları, iç tutarlılık katsayısının hesaplanması ve test-tekrar test yöntemleriyle incelenmiştir. Araştırmaya tümü klinik dışı alandan olan İstanbul, Ankara ve Çorum'dan katılan yaşları 18 ile 50 yaş (M=31.12, Ss=8.74) arasında olan toplam 300 kişiden veri toplanmıştır. Katılımcılara; Sosyodemografik Bilgi Formu, Ontological Well-Being (Ontolojik iyi oluş), Otantik Kişilik Ölçeği, Biriciklik, Brief Symptom Inventory (Kısa Semptom Envanteri), Belirsizlikten Hoşnutsuzluk Ölçeği, İçsel Aile Sistemleri (İAS) ölçekleri uygulanmıştır. İAS için yapılan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda ölçeğin orijinalinde ki gibi iki boyutlu olduğu anlaşılmıştır. Bunlar benlik nitelikleri ve benlik liderliğidir. İAS için Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı .93 çıkmıştır. Alt boyutları olan benlik nitelikleri için .91 ve benlik liderliği için .90 bulunmuştur. Test–tekrar test için Cronbach alfa ise .92 çıkmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler, Liseral ile incelenmiştir. İAS' nin araştırmacı tarafından yapılan test-tekrar test güvenilirlikleri de araştırıldıktan sonra ölçein Türkçesi' nin yeterli düzeyde geçerli ve güvenilir olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the psychometric characteristics of Turkish form of the Internal Family Systems Scale. The psychometric characteristics of the scale was examined with explanatory and confirmatory factor analysis, material analysis and reliability studies, the methods of calculating the internal consistency coefficient, and test-retest. For the research, data from 300 individuals from Istanbul, Ankara and Çorum which are among the non-clinical area, who were between the age of 18 and 50 (M=31.12, Ss=8.74) was collected. The participants were applied; Sociodemographic Information Form, Brief Symptom Invenroty, Intolerance of Uncertainity Scale, Internal Family Systems (IFS) scales. As a result of the explanatory and confirmatory studies carried out for IFA, it was understood that the scale was two-dimentional as in its original form. There are qualities of the self and self-leadership. The Cronbach alpha internal consistency coefficient turned out to be .93 for IFS. For its sub-dimentions, it was found as .91 for qualities of self and .90 for the self-leadership. The Cronbach's alpha for test-retest the test was .92 The data obtained from the scales were examined with Liseral. After having researched the test-retest credibilities which were carried out by the researchers of IFS, it was understood that the Turkish version of the scale was at a sufficient level, and was valid and credible.