Doksazosin'in elektroanalitik ve bazı yöntemlerle miktar tayini
  1. Tez No: 44368
  2. Yazar: GÖKSEL ALTIOKKA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER TUNÇEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Doksazosin, doksazosin miktar tayini, polarografi, UV spektrofotometri, farmasötik uygulamalar, Doxazosin, doxazosin assay, polarography, UV spectrophotometry, pharmaceutical application
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET Doksazosin mesilat hipertansiyon tedavisi için geliştirilmiş, uzun etkili, ileri derecede selektif postsinaptik a-1 inhibitörüdür. Bu çalışmada doksazosinin UV spektrofotometrik, ince tabaka kromatografık, potansiyometrik, kondüktometrik ve polarografik yöntemlerle miktar tayinlerinin yapılabilirliği araştırılmıştır. Doksazosinin cıva yüzeyinde indirgenmesine dayalı olarak polarografik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Doğru akım polarografisi (DCP), diferensiyel puis polarografisi (DPP), aşırı yüklenmiş artan genlikli puis polarografisi (SIAPP) ve aşın yüklenmiş sabit genlikli puis polarografisi (SCAPP) teknikleri kullanılarak oldukça iyi korelasyonlu kalibrasyon denklemleri elde edilmiştir. Ayrıca UV spektrofotometrik yönteminde doksazosinin miktar tayinleri için uygulanabilir yöntemler olduğu bulunmuştur. Potansiyometrik ve kondüktometrik yöntem ile doksazosin miktar tayinlerinin sınırlı olarak yapılabileceği saptanmıştır. Geliştirilen yöntemler doksazosin içeren preparatlara da uygulanmış, sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Polarografik yöntemin DP, SIAP, SCAP teknikleri ile UV spektrofotometrik yöntemlerin farmasötik preparatlardaki doksazosin tayini için kullanışlı ve uygun yöntemler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Doxazosin mesylate is a long-acting, selective,postsynaptic al-adrenoceptör blocker, that has been developed as an antihypertensive agent. In this study, feasibility of quantitative determination of doxazosin has been investigated with the UV spectrophotometric, thin layer chromatographic (TLC), potentiometric, conductometric and polarographic methods. The polarographic behaviour of doxazosin was investigated based on the reduction of the molecule on the surface of mercury drop. It has been obtained the well correlated calibration equations by using direct current polarographic (DCP), differential pulse polarographic (DPP), superimposed increasing amplitute puis polarographic (SIAPP),and superimposed constant amplitude pulse polarographic (SCAPP) techniques. Furthermore, it has been established that UV spectrophotometric methods are suitable for quantitative determination of doxazosin from the view of analytical chemistry. Also, it has been established that the quantitative determination of doxazosin can be done in limited conditions with the potentiometric and conductometric methods. Developed methods have been also applied on preparations include doxazosin and results were evaluated statistically. It has been determined DP, SIAP and SCAP polarographic techniques, and UV spectrophotometric methods were practical and suitable for quantitative determinations of doxazosin in pharmaceutical preparations.