Ülseratif kolit hastalarında oksidatif stres ve enflamatuar yanıtın psikiyatrik komorbidite ve bilişsel işlevler ile ilişkisi
Relationship between oxidative stress, inflammatory response, psychiatric comorbidity and cognitive functions in patients with ulcerative colitis
- Tez No: 443845
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KIRPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, IL-6, TNF-α, TAK, TOS, OSİ, depresyon, anksiyete, bilişsel işlevler, Ulcerative colitis, IL-6, TNF-α, TAC, TOS, OSI, depression, anxiety, cognitive functions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Ülseratif kolit; kolonu tutan, kronik enflamatuar bir hastalıktır. Araştırmanın amacı; ülseratif kolit hastalarında oksidatif stresi ve enflamatuar yanıtı ölçmek, eşlik edebilecek olan depresyon ile anksiyeteyi ve bilişsel bozulmaları saptamak ve bu hastalıktaki oksidatif stres ve enflamatuar yanıtın, psikiyatrik komorbidite ve bilişsel işlevler üzerindeki olası etkilerini anlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, ülseratif kolit tanılı; 18-65 yaş aralığında olan toplam 38 hasta dahil edilmiştir. Kontrol grubu ise toplam 38 sağlıklı gönüllü bireyden oluşturulmuştur. Katılımcılara Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Envanteri ölçekleri ile nöropsikolojik testler uygulanmıştır. Katılımcılardan biyokimya tüplerine kan örnekleri alınarak IL-6, TNF-α, Total Oksidatif Stres (TOS) ve Total Antioksidan Kapasite (TAK) değerleri ölçülmüştür. Bulgular: Wisconsin Kart Eşleştirme Testi skorlarında gruplar arasında anlamlı bir farklılık; IL-6, TNF-α, TAK ve TOS değerleri ile Wisconsin Kart Eşleştirme testi skorları arasında ve Beck Anksiyete Ölçeği skorları ile Wisconsin Kart Eşleştirme Testi skorları arasında anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Araştırmamızın bulguları; ülseratif kolit hastalarında bilişsel işlevlerin sağlıklı popülasyona göre anlamlı olarak bozulmuş olduğunu ve yürütücü işlevlerdeki bu bozulmaların, enflamatuar yanıt ve oksidatif stres düzeyleri ile korelasyon gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, ileri çalışmalarla tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Ulcerative colitis is a chronic inflammatory disease of the colon. In this study, we aim to investigate oxidative stress and inflammatory response in patients with ulcerative colitis; and to determine their effects on psychiatric comorbidity and cognitive functions. Material and Method: 38 voluntary patients diagnosed with ulcerative colitis and 38 voluntary healthy subjects were included in the study. Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory and neuropsychological tests were administered to the subjects. Serum levels of IL-6, TNF-α, Total Oksidative Stress (TOS) and Total Antioxidant Capacity (TAC) were studied in the blood samples taken from the subjects. Results: There were significant differences in Wisconsin Card Sorting Test scores between patients and controls. There was a significant correlation between IL-6, TNF-α, TAC, TOS levels and Wisconsin Card Sorting Test scores and between Beck Anxiety Inventory and Wisconsin Card Sorting Test scores. Conclusion: Results of our study suggest that cognitive functions are significantly impaired in patients with ulcerative colitis and this impairment is correlated with oxidative stress and inflammatory response. These results need to be replicated in further studies.