Nano gümüş florürün farklı flor ajanları ile karşılaştırmalı olarak remineralizasyon etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectivenes of nano silver fluoride on remineralization with comparasion different fluoride agents
- Tez No: 443881
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL SÖNMEZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nano Gümüş Florür, Gümüş Diamin Florür, Florlu Vernik, Yapay Çürük, Remineralizasyon, Nano Silver Fluoride, Silver Diamine Fluoride, Fluoride Varnish, Artificial Caries, Remineralization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Çalışmamızda deneysel bir formülasyon olan nano gümüş florürün mine remineralizasyonuna etkisinin gümüş diamin florür ve sodyumflorürlü vernikle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: 45 adet daimi insan 3. büyük azı dişi bukko-lingual ve mezio-distal yönde 4'e bölünerek 180 adet mine örneği elde edilmiştir. Örneklerin başlangıç mikrosertlik ölçümleri yapılmış ve her grupta 45 adet mine örneği olacak şekilde 4 grup [Grup NGF (Nano gümüş florür ), Grup GDF (Gümüş diamin florür), Grup FV (Sodyum florürlü vernik), Grup Kontrol (deiyonize su)] oluşturulmuştur. Tüm örnekler 96 saat demineralizasyon solüsyonunda bekletilerek yapay çürük lezyonu oluşturulmuş ve demineralizasyon sonrası mikrosertlik değerleri kaydedilmiştir. Remineralizasyon materyalleri üreticilerin kullanım talimatlarına uygun olarak uygulanmış ve 24 saat 37°C'de nemli ortamda bekletilmiştir. Sonrasında örnekler pH döngüsüne tabi tutulmuştur, 5 gün boyunca 3 saat demineralizasyon solüsyonunda, 21 saat remineralizasyon solüsyonunda bekletilmiştir. Sonraki 2 gün ise yalnızca remineralizasyon solüsyonunda bekletilmiş ve remineralizasyon sonrası mikrosertlik ölçüm değerleri tekrar kaydedilmiştir. Başlangıç, demineralizasyon sonrası ve remineralizasyon sonrası mikrosertlik değerleri karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte, oluşan yüzey değişimlerini karşılaştırabilmek amacıyla her gruptan 4'er örnek, sağlam mine ve demineralizasyon sonrası elde edilen mine örnekleri üzerinde SEM incelemesi yapılmıştır. Tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Tüm deney gruplarında uygulanan remineralizasyon materyallerinin, demineralize diş yüzeyinin mikrosertlik miktarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttırdığı gözlemlenmiştir. Remineralizasyon sonrası mikrosertlik değerleri gruplar arası karşılaştırıldığında; en yüksek yüzey sertlik değerleri sırası ile FV>GDF>NGF>Kontrol olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu tez çalışmasına göre, tüm gruplarda uygulanan remineralizasyon materyallerinin, insan dişlerinde oluşturulan yapay çürük lezyonları üzerinde remineralizasyonu olumlu yönde etkilediği ancak nano dümüş florürün florlu vernik ve gümüş diamin florür kadar başarılı olamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate the remineralization effect of nanosilver fluoride, which is an experimental formulation, comparable with silver diamine fluoride and sodium fluoride varnish. Materials-Methods: 45 sound human third molar teeth were sectioned buccolingual and mesiodistal direction and 180 specimens were gained. The initial microhardness values of the specimens were measured and specimens were divided into 4 groups [Group NGF (nano silver fluoride), Group GDF (silver diamine fluoride), Group FV (sodium fluoride varnish), Group Control (Deiyonize water)] which had 45 enamel specimens each group. All specimens were placed in demineralization solution for 96 hours to produce artificial carious lesions and after demineralization process, the microhardness values of the specimens were recorded. Remineralization agents were applied according to manufacturers' instructions and all specimens were stored in a moist environment at 37°C for 24 hours. Specimens were subjected to a pH-cycling model and immersed in demineralizing solution for 3 hours, and in a remineralizing solution for 21 hours for 5 days. In the last two days, the specimens were maintained in remineralizing solution only. The microhardness values of specimens were measured after the pH-cycling regime. The microhardness values of specimens were compared before treatment, after demineralization and after remineralization. In additon, 4 specimens from each group, sound enamel and demineralized enamel were evaluated with scanning electron microscope to compare morphological changes occurring on the surface. All data were analyzed statistically. Results: All of the remineralization materials were found to increase the microhardness of demineralized specimens at a statistically significant level. When the microhardness values between the groups were compared; the highest microhardness surface values were detected in, respectively, FV>GDF>NGF>Control. Conclusion: According to the results of this study, all the remineralization materials used were found to have a significant remineralization effect on artificial enamel caries lesions. However nano silver fluoride was not found to be effective as sodium fluoride varnish and silver diamine fluoride.