Fe (demir) içerikli yeni tek kristal sentezi, kristal yapısının analizi ve mössbauer spektroskopi yöntemi ile manyetik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of new single crystal including Fe ( iron ) , and analysis of its crystal structure and investigation of its magnetic properties by using mössbauer spectroscopy method
  1. Tez No: 444318
  2. Yazar: CEMALETTİN KARAPIÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUTALMIŞ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek kristal sentezi, X-Işınları, Bragg Yansıması, Diffraktometre, Arıtım, Mössbauer Spektroskopisi, SHELXS-97, SHELXL-97
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışmasında, Fe(Demir)içerikli tek kristallerin sentez yöntemleri uluslararası literatürde araştırılmıştır. Yeni metal içerikli(Fe - demir) Fe[(C18H15N6)(BF4)]2.H2O tek kristali sentezlenmiş, farklı manyetik alanlar içerisinde büyütülmüş ve elde edilen bu kristale ait kırınım şiddet verileri üniversitemizdeki tek kristal difraktometresi ile toplanmıştır. Toplanan kırınım şiddet verileri yardımı ile elde edilen tek kristalin yapısı SHELXS-97 ve SHELXL-97 bilgisayar programları ile çözülmüş ve arıtılmıştır. Elde edilen tek kristale ait atomların konumları, birim hücre parametreleri, bağ açıları, bağ uzunlukları, ısısal parametreleri, düzlemler arası uzaklıkları hesaplanmıştır. Farklı manyetik alanlarda büyütülen bu tek kristale ait manyetik özellik ölçümleri yapılmış, birbirleriyle karşılaştırılarak sonuçlar elde edilmiştir. Yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar, üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Yüksek Lisans bitirme tezi olarak sunulmak üzere hazırlanmış olup ve savunma aşamasındadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the synthesis methods of single crystals, including metals, have been researched in international litrerature. A new metallic single crystal Fe[(C18H15N6)(BF4)]2.H2O has been synthesized and then growed in different magnetic field and the diffraction intesities data of this crystal have been collected by using the diffractometer located in our university. The structure of this crystal has been solved and refined by using the computer programmes SHELXS-97 and SHELXL-97 where by the collected diffraction intesities data. The coordinates of atoms, cell parameters, bond lenghts, bond angles, thermal parameters and distances between the planes have been calculated. The Mössbauer Spectroscopic measurements of these single crystals grown in external magnetic field have been made and the results have been examined. The experiments and their results have been represented as a master thesis to our Natural Sciences Institute and it has been approved as a master thesis. KeyWords: Single Crystal Synthesis, Xrays, Bragg reflection, Diffractometer Refinement , Mössbauer Spectoscopy, SHELXS-97, SHELXL-97