Marul beyaz çürüklük hastalığı etmeni Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary'ne karşı alternatif savaşım yollarının araştırılmas
Investigation of alternative control methods aganist lettuce white rot disease agent Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary
- Tez No: 444979
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Marul, Sclerotinia sclerotiorum, Pseudomanas flourescens, Beyaz çürüklük, Fungisit, Lettuce, Sclerotinia sclerotiorum, Pseudomanas flourescens, White rot, Fungicide
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bir kültür bitkisi olan marulun ekonomik açıdan önemli kayıplara neden olabilecek hastalıkları vardır. Bu hastalıklardan en önemlilerinden biri ise etmeni Sclerotinia sclerotiorum olan beyaz çürüklük hastalığıdır. Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary bitki patojenleri arasında en polifag bitki funguslarından ve en yıkıcı patojenlerden biridir. Marul (Lactuca sativa L.)'un ekimini ve verimini sınırlayan toprak kökenli fungal bir hastalıktır. Hastalık, bitkinin özellikle kök boğazında, kök boğazına yakın yerlere ve yukarı kısımların uç alma yerlerinde pamuğa benzer beyaz bir küf tabakası oluşturur. Hastalanan yerde yumuşak çürüklük olur. Hastalık bitkilerin fide devresinde kök çürüklüğüne neden olur. Daha ileri devredeki bitkilerde kök, gövde, yaprak ve meyvelerde çürümelere neden olur. Bitkiler solar ve ölür. Bu tez çalışmamızda; beyaz çürüklük hastalığına karşı toprak organik maddesinin arttırılması, Pseudomanas flourescens ve Trichoderma viridae içerikli biyolojik preparatlar ve hastalığa karşı ruhsatlı Hidroxyquinoline sülfat fungisit etkili maddesininetkileri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede Pseudomanas flourescens içerikli biyolojik preparat uygulamasının hastalığın kontrolünde etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are some number of diseases which can lead to great crop loss for lettuce culture. The most important of them is called Sclerotinia sclerotiorum. It is the most polyphagous plant fungi among the pathogens and the most destructive pathogen. It is a soil borne fungal disease that can effect the planting and cultivation of lettuce (Lactuca sativa L.) This disease hold place near the root and can be identified as white, cotton like mold. Effected tissue has a soft rotten place. This disease causes root rot in the early stage of development. In the further stages it causes the root rot, stem rot and the leaf rot. The plant fades and dies. In this work, we demonstrated the effects of increasing the organic matter in the soil, biological preparations such as Pseudomanas flourescens and Trichoderma viridae and Hidroxyquinoline sulfat fungicide which is certified for controlling the disease. The results show that biological preparation containing Pseudomanas flourescens is succesfull on the control of the disease.