Perinatal döneme yönelik tıbbi malpraktis iddiası bulunup anne ya da bebek ölümüyle sonuçlanmış ve adli tıp kurumu tarafından görüş bildirilmiş olguların medikolegal değerlendirilmesi
Medicolegal evaluation of cases which their feedbacks have been provided by the forensic medicine council and which are resulted as mother or baby death where there is A claim of medical malpractice towards perinatal period
  1. Tez No: 445309
  2. Yazar: MEHMET ALTINOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDİ ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Perinatal dönem, malpraktis, tıbbi uygulama hatası, adli tıp, Perinatal period, malpractice, forensic medicine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bilim ve teknoloji hızla gelişip tıbbi uygulama alanları genişlerken tıbbi uygulama hatalarına yönelik iddialar da her geçen gün artmaktadır. Çalışmada perinatal döneme yönelik tıbbi uygulama hatası iddiası bulunup anne ya da bebek ölümüyle sonuçlanmış ve 2009-2011 yılları arasında Adli Tıp Kurumu 1. ve 3. Adli Tıp İhtisas Kurulları'nca karara bağlanmış olgular medikolegal açıdan değerlendirilmiştir. Toplam 330 olgu vardır. 251 olguda bebek ölümü, 79 olguda anne ölümü, 6 olguda ise anne ve bebek ölümü söz konusudur. Ölüm olayı en sık prenatal dönemde gerçekleşmiştir (%27,6). Doğumların yarıdan fazlası sezaryendir (%53,9). En sık şikayet edilen bölüm olan kadın hastalıkları ve doğum (%90,9) çocuk hastalıkları bölümü takip etmektedir (%21,2). Şikayet edilen personelin çalıştığı kurumlar arasında devlet hastaneleri birinci sırada gelmektedir (%54,8). Bebek ölümü olgularında en sık koyulan klinik tanı intrauterin ölüm iken (%30,7) anne ölümü olgularında kardiopulmoner arresttir (%39,2). Anne ölümü olgularında otopsi yapılma oranı %62,02, bebek ölümü olgularında %44,35'dir. İhtisas kurulları 25 olguda herhangi bir karar veremezken 53 olguda bilimsel standartlardan sapma olduğu, 4 olguda idari kusurun varlığını kabul etmiş, 251 olguda ise bilimsel standartlardan sapma olmadığı yönünde görüş bildirmiştir. Bilimsel standartlardan saptığı yönünde görüş bildirilen branşlar arasında kadın hastalıkları ve doğum 44 olguyla birinci sırada iken onu 12 olguyla çocuk hastalıkları takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY 'Medicolegal Evaluation of Cases Which Their Feedbacks Have Been Provided by the Forensic Medicine Council and Which are Resulted as Mother or Baby Death Where There is a Claim of Medical Malpractice Towards Perinatal Period' While Science and technology are developing rapidly and medical applications are expanding also medical malpractice claims are increasing every day. In this study; cases through perinatal period existing and where there is a medical malpractice claim resulted as mother and child death and between 2009-2011 years were evaluated by 1st and 3rd Specialization Commissions' decisions. Totally there were 330 cases. 251 of them were babies' deaths, 79 of them were mothers' deaths, 6 cases of them both mothers and babies deaths. Deaths were mostly at perinatal period (27,6%) More than half of deaths were cesareans (53,9%). Mosy complaints were about Gynecological Diseases (90,9%) and this was followed by Pediatrics. In the first place state hospitals took place where personnel were complained. In baby death cases the most clinical diagnosis was intrauterine deaths (30,7%) besides in mother death cases that was cardiopulmoner arrest (39,2%). Autopsy performance ratio for mother cases was (62,02%) and for babies cases (44,35%). Specialization Commissions were not able to decide anything about 25 cases, for 53 cases as malpractice, and for 251 as no malpractice they had decided. Through Clinic sections delivering for a medical malpractice opinion for 44 cases Gynecology took first place and Pediatrics followed it by 12 medical malpractice cases.