Cinsel saldırı suçu mağduru kadınlara karşı toplumsal tutumlar
Social attitudes towards female sexual assault victims
  1. Tez No: 445398
  2. Yazar: MEHMET AKİF YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel saldırı, adil dünya inancı, düşmanca cinsiyetçilik, korumacı cinsiyetçilik, tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlar, Sexual assault, belief in a just world, hostile sexisim, benevolent sexisim, attitudes toward rape victims
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, cinsel saldırı mağduru kadınlara yönelik tutumlar ve mağdurun suçlanması üzerinde toplumda bulunan adil dünya inancının, çelişik duygulu cinsiyetçiliğin, tecavüze ilişkin mitlerin ve cinsel saldırı mağdurlarına ilişkin suçlayıcı tutumlar üzerinde demografik özelliklerin (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, ekonomik gelir vb.) etkisini incelemektir. Bu amaçla araştırma 2014 yılında, İstanbul'un değişik ilçelerinde ikamet eden, 18 yaşından büyük ve kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan 150' si kadın 150' si erkek olmak üzere toplam 300 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların adil dünya inancı, düşmanca cinsiyetçilik, korumacı cinsiyetçilik, eğitim, yaş, gelir düzeyi, kişinin kendisine veya yakınlarına yönelik taciz/tecavüz yaşantısı olmasının cinsel saldırı kurbanlarına ilişkin olumsuz tutumları yordadığı bulunmuştur. Buna ek olarak sevgili/flört tecavüzü, evlilik içi tecavüz ve içinde tecavüz mitleri bulunan ve bulunmayan iki faklı yabancı tecavüzü olmak üzere dört farklı senaryoda yer alan ve mağdurun yaşanan cinsel saldırı olayındaki sorumluluğuna dair tutumları ölçmeyi amaçlayan sorularda, erkek katılımcıların kadın katılımcılara göre anlamlı olarak daha fazla mağduru sorumlu tutan tutumlar içerisinde oldukları belirlenmiştir. Aynı zamanda katılımcıların cinsiyetleri ile tecavüz türlerine karşı tutumları arasında da anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, katılımcıların cinsiyetçi tutumlarının ve adil dünya inanç düzeylerinin cinsel saldırı mağduru kadınları suçlayıcı ve tecavüz olayını meşrulaştırıcı eğilimlerini etkilediğini göstermektedir. Buradan hareketle cinsel saldırı suçu ile mücadelede bu suçu meşrulaştırıcı olumsuz tutumların dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to assess the impact of socially held constructs such as belief in a just world, rape myths and ambivalent sexism on victim blaming and attitudes towards women who have been victims of sexual assault, as well as to measure the effects of demographic factors (age, gender, level of education, income etc.) on these constructs. The study was conducted in 2014 with 300 participants, 150 men and 150 women older than 18 and who reside in various areas of Istanbul selected using convenience sampling. According to the results of the study, the participants' belief in a just world, hostile sexism, benevolent sexism, level of education, age, income level and experience with harassment/rape involving self or a loved one correlated with negative attitudes towards sexual assault victims. In addition, we found that male participants held victim blaming attitudes at a significantly higher rate than female participants as identified in response to questions assessing attitudes towards victim responsibility through four scenarios including date rape, marital rape and two stranger rape scenarios with and without rape myths. It was also found that there were significant differences based on their gender in participants' attitudes towards different types of rape.The results of the study shows that sexist attitudes and levels of belief in a just world influences victim blaming tendencies and legitimizing rape. Based on the results of this study, it can be reasonably asserted that the attitudes which legitimize sexual assault need to be taken into account in fighting this crime.