Hiyalüronik asidin dental implantlar çevresindeki osseointegrasyona etkisi
  1. Tez No: 445527
  2. Yazar: MÜRÜDE YAZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ ATIL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyaluronic acid, Dental implant, Osseointegration, Rabbit Mandible, Histopathology, Bone Repairing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmada tavşan mandibulalarında belirlenen bölgelere yerleştirilen implantların kavitelerine lokal olarak uygulanan jel formundaki hiyalüronik asidin osseointegrasyon üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. 10 Yeni Zellanda tavşanının mandibula kesici ve molar dişler arasında belirlenen bölgelerine mezial ve distal implant kaviteleri hazırlandı. Distalde hazırlanan implant kavitelerine hiyalüronik asit jel formu uygulanmıştır.Çalışma grubunu oluşturan implant kavitelerinin 4 mm anterioruna ise kontrol grubunu oluşturan implantlar yerleştirildi. Tüm implant kavitelerine 2 mm çap ve 4 mm uzunlukta özel olarak tasarlanmış implantlar yerleştirilmiştir. 2 aylık takip sürecinin ardından dental implantların çevresindeki osseointegrasyon miktarı histolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirilmiş ve gruplar arasındaki değerler karşılaştırılmıştır. Kontrol grubu ile hiyalüronik asit uygulanan çalışma grubu arasında osseointegrasyon açısından gözlemsel olarak belirgin bir farklılık tespit edilemedi. Çalışma grubunda kontrol grubuna göre daha yaygın olarak osteoid doku varlığı tespit edildi. Çalışma grubunun kesitlerinde aktif remodelling gerçekleşen, rejenerasyon aktivitesi yüksek olan yeni kemik alanlarının varlığı izlendi. Anahatar Sözcükler: Hiyalüronik asit, Dental implant, Osseointegrasyon, Tavşan Mandibulası, Histopatoloji, Kemik İyileşmesi
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects on osseointegration of the hyaluronic acid gel form which is applied to the implant cavities that are prepared at determined regions of rabbits' mandibles. Two implant cavities were prepared mezially and distally at regions that were determined between mandibular incisor and molar teeth of 10 New Zealand rabbits' mandibles. Hyaluronic acid application were applied at distal implant cavities. The implants of control group were placed at 4 mm mezially. Specially designed implants had 2 mm diameter and 4 mm length were used for all implant cavities. Subjects were followed cause of completion of the osseointegration of dental implants for along 2 months. Osseointegration mechanism around dental implants were examined histologically and histomorphometrically. Finded values were compared between the groups. There were no meaningful observational results between the groups. More extensive osteoid tissue was followed at study groups. New bone regions that had active remodelling and high regeneration activities were seen histologically at study groups.